Niet alleen hersenpillen zouden geldverspilling zijn, maar andere voedingssupplementen ook.

Uit een nieuwe meta-studie door de Amerikaanse universiteit van West-Virginia zou blijken dat voedingssupplementen geen gezondheidsvoordelen bieden en zelfs schadelijk kunnen zijn.

De onderzoekers analyseerden 277 gerandomiseerde onderzoeken waarin bijna een miljoen mensen supplementen gebruikten. Het ging om 16 verschillende voedingssupplementen en 8 voedingsinterventies die de kans op cardiovasculaire ziekten en vroegtijdig overlijden zouden verkleinen. Volgens dr. Safi Khan, hoofdauteur van de studie, bleken slechts een paar van de 16 supplementen en een enkele voedingsinterventie daadwerkelijk te beschermen tegen cardiovasculaire ziekten.

Veelgebruikte supplementen als selenium, ijzer, en vitamine A, B6, C en E zouden geen significant effect hebben. Ook het mediterrane dieet en een voedingspatroon met weinig vet leverden geen concreet resultaat op. De combinatie van vitamine D en calcium zou de kans op een beroerte zelfs kunnen vergroten.

Wat werkt dan wel? Een verminderde zoutinname (minder sterfgevallen) en omega-3 vetzuren (bescherming tegen hartaanvallen en coronaire hartziekten). In andere onderzoeken wordt echter weer getwijfeld aan zoutreductie en het nut van de extra inname van omega-3 vetzuren. Voedingsonderzoek biedt weinig zekerheden, stelde de Amerikaanse statisticus John Ioannidis vorig jaar.
Independent - Dietary supplements could be doing more harm than good, study suggests
  • Deel
Druk af