Het klinkt vanzelfsprekend: gezond eten is belangrijk en al helemaal in ziekenhuizen met patiënten die volwaardige voeding nodig hebben om snel te herstellen. Toch lijkt maar bij een klein aantal ziekenhuizen het belletje te rinkelen. In het Radboud UMC in Nijmegen eten de patiënten 6 keer per dag à la carte. In ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede hebben patiënten roomservice tot hun beschikking.

Het ETZ serveert onder meer huisgestampte raapstelen met een kalfssaucijsje in uienjus of een kikkererwtencurry met asperge, schrijft het AD.

Bed sneller vrij
Smakelijk ziekenhuiseten maken is een uitdaging. Koks koken elke dag voor honderden mensen tegelijk. Deze maaltijden mogen niet te duur zijn, niet te veel tijd kosten, tot wel 3 dagen goed blijven en weinig tot geen zout bevatten. Maak daar maar eens iets smakelijks van. Maar verse, adequate en smakelijke voeding scheelt wel 1 opnamedag per patiënt, volgens het ETZ. Patiënten genezen sneller en voelen zich fitter. Dat betekent dat er eerder bedden vrijkomen en meer mensen behandeld kunnen worden. Een ander pluspunt is dat het ziekenhuis geen pakjes en zakjes meer gebruikt, wat een hoop plastic afval bespaart.

En dus gingen koks in het ETZ lekkere, eiwitrijke maaltijden maken om de wondgenezing en de spieropbouw bij patiënten te bevorderen. De koks moesten bovendien rekening houden met voedselproducten of kruiden die de werking van medicijnen remmen. Het ziekenhuis maakte daarom een top-20 van de meest gebruikte medicijnen met daarnaast een lijst met ingrediënten die effect hebben op die medicatie. Dat resulteerde in de Eten & Medicijnwijzer.

Beweegbord
Dat de ziekenhuispatiënten lekkerder en gezonder kunnen eten is fijn, maar niet genoeg om beter te worden. Om te herstellen moeten patiënten actiever zijn. “Niemand is ooit liggend beter geworden,” zegt fysiotherapeut Bram van der Buijs.

Een week in het ziekenhuis kost je al gauw een kilo aan spiermassa. De eiwitten in die smakelijke voeding gaan namelijk pas hun werk doen als patiënten gaan bewegen. Om patiënten daarbij te helpen hangt er in het ETZ boven elk ziekenhuisbed een zogenaamd beweegbord waar precies op staat hoe je uit je bed komt.
Dit artikel afdrukken