Het op-één-na-grootste graszaadbedrijf ter wereld, het Gelderse familiebedrijf Barenbrug, werkt aan een nieuwe grassoort. Gras waardoor de koeien buiten in de wei "substantieel minder methaan uitstoten", zegt ceo John Thijssen in het Financieele Dagblad.
Methaan geldt als een weliswaar in relatief korte tijd afbrekend klimaatgas, maar heeft in die tijd wel een circa 20 keer zo grote impact op klimaatverandering als uitgestoten CO2. Met het 'minder winderige' gras wil Barenbrug een aantal vliegen in één klap slaan.
Door de grondstof voor melk - gras - zo aan te passen dat koeien minder methaan uitstoten (door te boeren en scheten te laten) krijgt de melkveehouderij wat meer lucht met het oog op de huidige mest- en klimaatvraagstukken. Boeren kunnen hun koeien meer laten grazen en minder ander voer aanbieden, zoals klaver, dat minder methaan genereert. Consumenten zien bovendien de koeien graag buiten lopen. Melk uit weidegang levert meer op alleen melk.
Meer dan de helft van het graszaad dat Barenbrug produceert (55%), is bestemd voor melk- en vleesveehouders over de hele wereld. Dat houdt gelijke tred met de toenemende vraag naar dierlijke eiwitten. "We denken steeds meer graszaad te kunnen afzetten in landen als Brazilië, India en China. De groeiende middenklasse daar wil vlees en zuivel," aldus Thijssen. En mensen eten nu eenmaal geen gras. Koeien wel.
Het Financieele Dagblad - Koeien krijgen straks gras dat minder ?winderig? maakt
Methaan geldt als een weliswaar in relatief korte tijd afbrekend klimaatgas, maar heeft in die tijd wel een circa 20 keer zo grote impact op klimaatverandering als uitgestoten CO2. Met het 'minder winderige' gras wil Barenbrug een aantal vliegen in één klap slaan.
Door de grondstof voor melk - gras - zo aan te passen dat koeien minder methaan uitstoten (door te boeren en scheten te laten) krijgt de melkveehouderij wat meer lucht met het oog op de huidige mest- en klimaatvraagstukken. Boeren kunnen hun koeien meer laten grazen en minder ander voer aanbieden, zoals klaver, dat minder methaan genereert. Consumenten zien bovendien de koeien graag buiten lopen. Melk uit weidegang levert meer op alleen melk.
Meer dan de helft van het graszaad dat Barenbrug produceert (55%), is bestemd voor melk- en vleesveehouders over de hele wereld. Dat houdt gelijke tred met de toenemende vraag naar dierlijke eiwitten. "We denken steeds meer graszaad te kunnen afzetten in landen als Brazilië, India en China. De groeiende middenklasse daar wil vlees en zuivel," aldus Thijssen. En mensen eten nu eenmaal geen gras. Koeien wel.
""zoals klaver, dat minder methaan genereert."" Juist, zoals al die andere weidebloemen die vroeger gewoon lekker in het gras mocht groeien, maar nu eerst doodgespoten wordt met round-up want de boer wil gras zien ipv bloemen, terwijl de koe al die soorten eetbare bloemen(klaver, paardebloemen, korenbloem, vergeten wikke, enz enz)juist lekker vindt en het ook nog eens goed voor de koe is.
@redactie foodlog, reacties van "huisvrouwen, die niet door enige kennis gehinderd worden" horen thuis op Facebook, niet op Foodlog...
#1 Astrid, misschien is het goed om je emoties even achterwege te laten en eerst je huiswerk te maken alvorens je een reactie plaatst.
Wat je schrijft over weidebloemen en Round Up is zulke nonsens, dat ik me afvraag of een reactie hierop überhaubt enig zin heeft.
@redactie foodlog, ik verwacht bovenstaande reacties van "huisvrouwen, die niet door enige kennis gehinderd worden" op Facebook, niet op Foodlog...
Nog nooit die mooie gele grasvelden gezien Willeke?????????? Dat zijn die bespoten velden MET round-up voordat de koeien de wei in mogen. Staat zelfs elk jaar in de krant enz.
En hou facebook alsjeblieft in je eigen zak, dat is een scheldwoord voor mij!
Wellicht doelt Astrid op deze draad op Foodlog. In de discussie onder dat artikel wordt uitgelegd dat die oranje gespoten velden akkerland of maïsland is, waarop (stikstof)vanggewas staat dat moet worden doodgespoten om ondergeploegd te worden. Andere reageerders zeggen daar dat ze wel oranje weilanden (grasland) hebben gezien. Het is ook mij niet duidelijk of dat 'echt weiland' betreft, of akkers waar raaigras als vanggewas is gezaaid.
Astrid Spijkers , heb jij alle commentaren onder het Foodlog-artikel dat ik net linkte gelezen?