Op Foodlog zijn vele woorden geschreven over verzadigd vet. Al helemaal toen duidelijk werd dat het niet slecht genoemd kan worden op basis van bewijzen; er zijn immers geen bewijzen.

Wetenschappers voelden zich op onze pagina's vermoedelijk meer dan eens opgelaten omdat ze eigenlijk moesten toegeven dat ze niet goed konden uitleggen waarom ze verzadigd vet fout wilden blijven noemen.

Er is zojuist weer een nieuwe wetenschappelijke opinie verschenen in vakblad BMJ. Buiten de bekende Amerikaanse coryfee Dariush Mozaffarian werd het artikel ook ondertekend door prof. em. Frans Kok, de voormalige baas van de Wageningse voedingsleer-groep. Aanstichter van het artikel is de bekende Deense hoogleraar voeding en fysiologie Arne Astrup.

De deskundigen verklaren de vetadviezen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, onze Nederlandse Gezondheidsraad en het Voedingscentrum definitief rijp voor de prullenbak: we worden er vermoedelijk ongezonder door. Volgens de onderzoekers veroorzaken de richtlijnen dat het publiek zich onthoudt van voedsel dat ziektes helpt voorkomen en gezondheidsbevorderend werkt. Het lijkt erop dat verzadigd vet zelfs niet meer slecht mag heten als je niet kon uitleggen waarom, maar dat nog wel met wetenschappelijke autoriteit mocht vinden. Wel moeten nu eerst de richtlijnen wereldwijd nog aangepast worden.



Update 7 juli, 12:15 uur: naar aanleiding van een terechte opmerking van Robert Mekenkamp in de discussie hieronder wijzen we erop dat 'let op vet' slaat op de campagne die wereldwijd in Westerse landen, ook door het Nederlandse Voedingscentrum, is gevoerd tegen verzadigd vet. We bedoelen zeker niet dat de lezer waarschuwingen tegen transvet in de lucht moet slaan. Transvet is schadelijk; die opvatting heeft een solide consensus. In 1990 zagen Mensink en Katan transvet nog als even schadelijk als verzadigd vet.
BMJ - WHO draft guidelines on dietary saturated and trans fatty acids: time for a new approach?
  • Deel
Druk af