"Een belangrijke ontdekking," zo noemen de Belgische onderzoekers de effecten op de gezondheid van toediening van de darmbacterie Akkermansia muciniphila aan proefpersonen met overgewicht en metabool syndroom.
Een studiegroep van de Belgische UCLouvain-universiteit zou een doorbraak bereikt hebben met een probiotisch supplement dat kan helpen het risico op hartziekten, diabetes type 2 en obesitas te verminderen. De resultaten werden gepubliceerd in Nature Medicine.
Toediening van grote hoeveelheden Akkermansia muciniphila - bacteriën die van nature in grote hoeveelheden in de darmen voorkomen - aan proefpersonen in een gerandomiseerd en gecontroleerd experiment (RCT) liet een aanzienlijke verbetering zien van een aantal metabole kenmerken: insulineresistentie, vetdeeltjes in het bloed, buikvet en lichaamsgewicht.
Het is voor het eerst dat A.muciniphila in dergelijke grote doses aan menselijke proefpersonen werd gegeven. In 2007, schrijft ScienceDaily, ontdekten de hoogleraren Patrice Cani van de UCLouvain en Willem de Vos van WUR dat muizen minder dik werden en geen diabetes type 2 ontwikkelden als ze levende A.muciniphila kregen. In 2017 bleek een supplement met diezelfde bacteriën, maar dan gepasteuriseerd, niet alleen ook te werken, maar zelfs nog beter. Dat maakte de weg vrij voor een veilige proef op mensen.
Gepasteuriseerde bacteriën
De volgende stap was het produceren van grote hoeveelheden A.muciniphila en het ontwerpen van een klinisch experiment waarmee de werking op mensen getest kon worden. Dat experiment is nu gepubliceerd. De 45 proefpersonen hadden allemaal overgewicht en metabool syndroom, wat onder meer betekent dat ze kans liepen diabetes en hartproblemen te krijgen. Ze werden opgedeeld in drie groepen, de één kreeg gepasteuriseerde bacteriën, de tweede levende bacteriën en de derde een placebo. De proefpersonen hoefden niets aan hun eet- en leefgewoonten te veranderen, alleen trouw het verstrekte supplement in te nemen.
Van degenen die de bacteriën kregen, zowel de levende als de gepasteuriseerde, bleek na drie maanden de gezondheid niet verslechterd en op sommige punten zelfs verbeterd. Er werden lagere hoeveelheden biomarkers voor inflammatie gevonden (een indicatie van een verlaagd risico op onder meer hartziekten), een geringe verlaging van het lichaamsgewicht (gemiddeld 2,3 kilo) en een verlaging van het cholesterolpeil. Bij de placebogroep waren waarden als insulineresistentie en verhoogd cholesterol in die tijd meetbaar verslechterd.
Slijmlaag
A.muciniphila gedijt in de slijmlaag aan de binnenkant van de dikke darm. Een gezonde, dikkere slijmlaag beschermt tegen binnendringende gifstoffen. Een medewerker aan het onderzoek zegt tegen de Vlaamse krant De Morgen: “Als de slijmlaag niet genoeg bescherming meer biedt, is er sprake van het leaky gut syndrome en komen die toxines in onze bloedbaan terecht, en vandaar in onze hersenen, onze lever... De bacterie Akkermansia muciniphila blijkt te kunnen helpen, maar is minder aanwezig bij mensen met overgewicht. Zij worden dus constant aangevallen door toxische stoffen.” Door de bacterie aan te vullen in de vorm van een supplement zou de beschermende werking van Akkermansia muciniphila op peil gebracht kunnen worden.
Dit artikel afdrukken
Toediening van grote hoeveelheden Akkermansia muciniphila - bacteriën die van nature in grote hoeveelheden in de darmen voorkomen - aan proefpersonen in een gerandomiseerd en gecontroleerd experiment (RCT) liet een aanzienlijke verbetering zien van een aantal metabole kenmerken: insulineresistentie, vetdeeltjes in het bloed, buikvet en lichaamsgewicht.
Het is voor het eerst dat A.muciniphila in dergelijke grote doses aan menselijke proefpersonen werd gegeven. In 2007, schrijft ScienceDaily, ontdekten de hoogleraren Patrice Cani van de UCLouvain en Willem de Vos van WUR dat muizen minder dik werden en geen diabetes type 2 ontwikkelden als ze levende A.muciniphila kregen. In 2017 bleek een supplement met diezelfde bacteriën, maar dan gepasteuriseerd, niet alleen ook te werken, maar zelfs nog beter. Dat maakte de weg vrij voor een veilige proef op mensen.
Gepasteuriseerde bacteriën
De volgende stap was het produceren van grote hoeveelheden A.muciniphila en het ontwerpen van een klinisch experiment waarmee de werking op mensen getest kon worden. Dat experiment is nu gepubliceerd. De 45 proefpersonen hadden allemaal overgewicht en metabool syndroom, wat onder meer betekent dat ze kans liepen diabetes en hartproblemen te krijgen. Ze werden opgedeeld in drie groepen, de één kreeg gepasteuriseerde bacteriën, de tweede levende bacteriën en de derde een placebo. De proefpersonen hoefden niets aan hun eet- en leefgewoonten te veranderen, alleen trouw het verstrekte supplement in te nemen.
Van degenen die de bacteriën kregen, zowel de levende als de gepasteuriseerde, bleek na drie maanden de gezondheid niet verslechterd en op sommige punten zelfs verbeterd. Er werden lagere hoeveelheden biomarkers voor inflammatie gevonden (een indicatie van een verlaagd risico op onder meer hartziekten), een geringe verlaging van het lichaamsgewicht (gemiddeld 2,3 kilo) en een verlaging van het cholesterolpeil. Bij de placebogroep waren waarden als insulineresistentie en verhoogd cholesterol in die tijd meetbaar verslechterd.
Slijmlaag
A.muciniphila gedijt in de slijmlaag aan de binnenkant van de dikke darm. Een gezonde, dikkere slijmlaag beschermt tegen binnendringende gifstoffen. Een medewerker aan het onderzoek zegt tegen de Vlaamse krant De Morgen: “Als de slijmlaag niet genoeg bescherming meer biedt, is er sprake van het leaky gut syndrome en komen die toxines in onze bloedbaan terecht, en vandaar in onze hersenen, onze lever... De bacterie Akkermansia muciniphila blijkt te kunnen helpen, maar is minder aanwezig bij mensen met overgewicht. Zij worden dus constant aangevallen door toxische stoffen.” Door de bacterie aan te vullen in de vorm van een supplement zou de beschermende werking van Akkermansia muciniphila op peil gebracht kunnen worden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De gunstige effecten van allerlei darmflora bacteriën is veel onderzoek over. Zeker niet alleen deze bacterie. Erg beperkt om hier de aandacht op te focussen. Doet me ook denken aan die Yakhult onderzoeken enzo. Een breed spectrum aan goede bacteriën krijg je binnen met bijv. echte Kefir (die bevat zo'n 60-120 goede micro-organismen, afhankelijk van de cultuur - inclusief deze en de caseï 'Yakhult' bacterie). Een goede voedingsbodem voor die micro-organismen is essentieel (zoals met rauwkost). De slijmlaag/ darmwand wordt ook enorm ondersteund door andere fermentatie producten en flavonolen/ polyfenolen (zoals uit paarse vruchten). Het verhaal is heel complex, en gaat door het hele metabolisme.... en de belasting met allerlei 'verkeerde' stofjes. Sluit me aan bij @1 en @2.
Wereldprimeur is dat het op de mens is toegepast. Het is niet Akkermansia alleen die het voor het zeggen heeft. Er zijn nog 1000 tot 1200 goede soorten en die hele bevolking van zo’n 2 kilo werkt eendrachtig samen. De Akkermansia is wel zo’n beetje de meest dominerende clan van ons tweede brein: het enteraal zenuwstelsel dat van de slokdarm tot aan de anus loopt en nagenoeg net zoveel (200-500 miljoen) neuronen bevat als de hersenen.
Nogal makkelijk om weer met een pilletje te komen aankakken. Met goede kost bereik je hetzelfde resultaat dat ook stand houdt. Maar ja; aan goede kost verdient het medisch kartel nul komma nul niks. Stop met keizersnedes en antibiotica in alle gevallen waar dit kan.
De westerse eetgewoonten zorgen ervoor dat essentiële darmbacteriën afnemen en verdwijnen en tot ziektes leiden. Dit is al jaren bekend en leidt tot allerlei nieuwe ziektes die in de meeste gevallen nooit met onze darmflora in verband worden gebracht. Er zijn zelfs voedingsprofessoren die dit en hype durven noemen.
Deze intestinale samenleving is een ecosysteem op zichzelf en haalt voor ons de energie uit onze voeding. Als de soorten diversiteit met zo’n 30 tot 40 % slinkt ontstaan er bijvoorbeeld ziekten als prikkelbaar darmsyndroom.
Conserveermiddelen richten veel malheur aan. Dat die effecten op de goede bacillen niet zouden bestaan werd al jaren geleden onderuit gehaald met een proef op ratten. Het toedienen van proprionzuur waar bijna alle fabrieksvoedsel mee vol zit was verbijsterend.
Hun zenuwstelsel werd als het ware gegijzeld. Ze werden binnen de kortste keren hyperactief. Het volgens WUR onschuldige E-280 zou zelfs bepaalde genen activeren/deactiveren die in verband staan met Autisme Spectrum Stoornis. Er wordt dan ook gedacht dat te vroeg of teveel E-280 tijdens de ontwikkeling van een kind een van de oorzaken is van regressief autisme.
Bacteriën hebben bepaald voedsel nodig? Als ze dat volop krijgen, nemen ze toe in aantal? Als dat onvoldoende krijgen, neemt het aantal af? Ook zijn er waarschijnlijk stoffen die schadelijk zijn voor bepaalde bacteriën?
In deze studie uit 2017 zijn een aantal strategieën nader bekeken op hun effect op de aanwezigheid van A. muciniphila. Interessant leesvoer. O.a. relaties met inflammatie en ROS (vertaal ik in deze context als: pas op voor plantaardige zaadolie). FODMAP, bepaalde antibiotica, metformine en rabarber, kunnen wellicht helpen. Net als vasten. Veel alcohol en veel vet (niet nader gespecificeerd, maar ik gok bepaalde onverzadigde vetzuren) werken negatief uit.
Anti-inflammatie voedselpatroon, altijd goed?