Eerstelijnsdiëtisten krijgen 3,3 van de 8 gewerkte uren niet betaald. Dat blijkt uit het tijdbestedingsonderzoek dat de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) uitvoerde onder 344 diëtisten werkzaam in 314 praktijken.

Een eerstelijnsdiëtist besteedt 70% van de totale werktijd aan patiëntgebonden werkzaamheden, schrijft Nieuws voor Diëtisten. Een deel van die werkzaamheden bestaat uit handelingen die de eerstelijnsdiëtisten vóór de cliëntgesprekken moeten doen. Bijvoorbeeld het bijwerken van het dossier, het berekenen van de voedingsinname en overleg met andere zorgprofessionals. Deze werkzaamheden nemen 15% van de werktijd in beslag, maar zijn sinds dit jaar niet declarabel bij de zorgverzekering, stelde diëtist Karine Hoenderdos vorig jaar al eens aan de orde.

Aan bijscholing en netwerkoverleg gaat bovendien 9% van de werktijd op. Daar komt nog eens 6% bij die eerstelijnsdiëtisten besteden aan boekhouding, social media, werkoverleg en andere organisatorische en administratieve taken. Tijdens de resterende 15% van de werktijd zijn de diëtisten bezig met vragen beantwoorden en reizen naar werk.

Dat betekent dat in totaal maar liefst 45% van de werkuren van diëtisten niet declarabel is. Dat wil de NVD onder de aandacht brengen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de overheid, relevante patiëntverenigingen en zorgverzekeraars.
NieuwsVoorDiëtisten - 40 procent van uren van eerstelijnsdiëtist is onbetaald
  • Deel
Druk af