Een sticker die het rottingsproces van fruit tot 2 weken vertraagt. Een Leuvens biotechteam en de Amerikaanse start-up Stixfresh hopen daar voedselverspilling mee te verminderen.
De sticker lijkt als twee druppels water op de stickers met merknamen die je bijvoorbeeld op appels en bananen vindt. Door de bederfwerende werking wordt een plastic verpakking overbodig.
Op de nieuwe sticker is op de niet-klevende kant een natuurlijk beschermlaagje (coating) aangebracht met stoffen, waaronder plantenextracten, die verdampen en het schimmelen en rotten van fruit tot 2 weken kunnen uitstellen. Dat doen de stoffen door te voorkomen dat schimmels die terechtkomen op het fruit kunnen groeien. De eerst fruitsoorten die zo’n sticker zullen krijgen zijn appels, peren, avocado’s en citrusvruchten, schrijft De Tijd.
Het plan is om voor elke fruitsoort een sticker te ontwikkelen met specifieke, natuurlijke anti-schimmelstoffen. Op de verschillende fruitsoorten groeien namelijk verschillende schimmels, zegt Patrick van Dijck, hoogleraar microbiologie aan de universiteit van Leuven, op BNR. Bovendien willen de onderzoekers niet alleen fruitstickers ontwikkelen voor fruit in Europa, maar ook voor fruit in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Daar hangen immers weer andere schimmels in de lucht.
In Maleisië testten onderzoekers de sticker al op papaya’s. Volgens Van Dijck zijn de resultaten veelbelovend, maar nog niet consistent genoeg. Daarom heeft het Leuvens onderzoeksteam een subsidie van €450.000 gekregen van de Vlaamse overheid om de stoffen die verantwoordelijk zijn voor het schimmelwerend effect nauwkeurig te analyseren. Met die bevindingen willen de onderzoekers de coatings gerichter ontwikkelen.
Dit artikel afdrukken
Op de nieuwe sticker is op de niet-klevende kant een natuurlijk beschermlaagje (coating) aangebracht met stoffen, waaronder plantenextracten, die verdampen en het schimmelen en rotten van fruit tot 2 weken kunnen uitstellen. Dat doen de stoffen door te voorkomen dat schimmels die terechtkomen op het fruit kunnen groeien. De eerst fruitsoorten die zo’n sticker zullen krijgen zijn appels, peren, avocado’s en citrusvruchten, schrijft De Tijd.
Het plan is om voor elke fruitsoort een sticker te ontwikkelen met specifieke, natuurlijke anti-schimmelstoffen. Op de verschillende fruitsoorten groeien namelijk verschillende schimmels, zegt Patrick van Dijck, hoogleraar microbiologie aan de universiteit van Leuven, op BNR. Bovendien willen de onderzoekers niet alleen fruitstickers ontwikkelen voor fruit in Europa, maar ook voor fruit in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Daar hangen immers weer andere schimmels in de lucht.
In Maleisië testten onderzoekers de sticker al op papaya’s. Volgens Van Dijck zijn de resultaten veelbelovend, maar nog niet consistent genoeg. Daarom heeft het Leuvens onderzoeksteam een subsidie van €450.000 gekregen van de Vlaamse overheid om de stoffen die verantwoordelijk zijn voor het schimmelwerend effect nauwkeurig te analyseren. Met die bevindingen willen de onderzoekers de coatings gerichter ontwikkelen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
het lijkt wel een wonder ... zo''n kleine sticker en op de achterkant van het fruit ook effect? Over de werkzame stoffen wordt niets gezegd. Migreren die over het oppervlak van het fruit ... dan is er wel een concentratieverval. Of gaat het via de lucht? Dan moet je het fruit wel inpakken. En de werkzame stoffen ... mogen die van de verschillende overheden? Fruit waarvan de structuur niet beschadigd is zal niet zo snel rotten!
Of is het bericht 3 maanden te laat geplaatst?
Rijkelt, waar zitten-m die 3 maanden in?
Toen was het 1 april!
Ah, je zegt dat het ondenkbaar is!
Weggegooid geld dus. Maar hoe weet je dat zo zeker? (ja, ik las het: te vluchtig stofjes verdunnen te snel).
Ja ... tenzij er goede antwoorden komen op mijn vragen, inclusief een duidelijke proefopzet met de eerste resultaten.