De komende 12 weken overlegt de Britse regering over plannen om foliumzuur (vitamine B11) aan meel toe te voegen. Dat meldt de BBC.
Door de inname van foliumzuur bij een zwangerschapswens en tijdens de zwangerschap te verhogen, kunnen geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje voorkomen worden. In Groot-Brittannië ontwikkelen jaarlijks zo’n 1.000 foetussen het neuraal buisdefect.
Het advies is om minstens een maand voor de conceptie en tot de 12de week van de zwangerschap 400 microgram foliumzuur te suppleren, maar volgens gezondheidsexperts doen lang niet alle vrouwen dat. Bovendien zijn niet alle zwangerschappen gepland.
Britse wetenschappers schatten dat de verrijking van meel met foliumzuur, dat vervolgens wordt gebruikt voor het maken van brood, circa 200 geboorteafwijkingen per jaar kan voorkomen. De Britse minister van Volksgezondheid Seema Kennedy “wil alle kinderen de beste start geven” en daar alle ruim 66 miljoen Britten aan mee laten werken. Dat kan volgens Kennedy met een eenvoudige maatregel zoals foliumzuurverrijkt meel. Omdat foliumzuurdeficiëntie wijdverspreid onder de bevolking voorkomt, hoeft dat geen bezwaar te zijn.
Foliumzuur komt van nature voor in, onder meer, groene groenten (spinazie, boerenkool), peulvruchten, sinaasappel(sap), en gevogelte.
BBC - New plan to add folic acid to UK flour
Door de inname van foliumzuur bij een zwangerschapswens en tijdens de zwangerschap te verhogen, kunnen geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje voorkomen worden. In Groot-Brittannië ontwikkelen jaarlijks zo’n 1.000 foetussen het neuraal buisdefect.
Het advies is om minstens een maand voor de conceptie en tot de 12de week van de zwangerschap 400 microgram foliumzuur te suppleren, maar volgens gezondheidsexperts doen lang niet alle vrouwen dat. Bovendien zijn niet alle zwangerschappen gepland.
Britse wetenschappers schatten dat de verrijking van meel met foliumzuur, dat vervolgens wordt gebruikt voor het maken van brood, circa 200 geboorteafwijkingen per jaar kan voorkomen. De Britse minister van Volksgezondheid Seema Kennedy “wil alle kinderen de beste start geven” en daar alle ruim 66 miljoen Britten aan mee laten werken. Dat kan volgens Kennedy met een eenvoudige maatregel zoals foliumzuurverrijkt meel. Omdat foliumzuurdeficiëntie wijdverspreid onder de bevolking voorkomt, hoeft dat geen bezwaar te zijn.
Foliumzuur komt van nature voor in, onder meer, groene groenten (spinazie, boerenkool), peulvruchten, sinaasappel(sap), en gevogelte.
pps de commerciële ketjaps van Conimex enzo zijn dus niet natuurlijk gefermenteerd.... maar met chemie … en hebben niet die umami... en de schadelijke stoffen zijn niet afgebroken, noch zijn nuttige stoffen als foliumzuur gevormd (en veel meer) door de micro organismen.
Frank Buurman
Jouw site is mij bekend, maar voor mij is daar simpelweg geen doorkomen aan.
Wat ik daar overigens mis is voor wie je adviezen bestemd zijn; wat is jouw doelgroep?
ps natuurlijk gefermenteerde sojaproducten zijn dus zeer waardevol. Niet alleen wat foliumzuur betreft. 'Gewone' sojaproducten bevatten schadelijke stoffen (zo bevat soja veel meer fytinezuur dan tarwe), die door fermentatie onschadelijk gemaakt worden. Gefermenteerde sojabonenpasta is een aanrader. Vegaproducten met 'gewone' soja niet. Of sojamelk. Niet kopen! Ik gebruik dubbel gefermenteerde sojasaus (alleen bij de toko verkrijgbaar... vergelijk 'dubbel' bier ;). Een superieure toevoeging en smaakmaker. Er is ook 'triple' sojasaus, maar die is hier niet te koop... helaas... dat is zelfs in Oost Azië een exclusief product, bijna alleen bij de boer verkrijgbaar. De 'dubbel' is hier voor 3 euro per halve liter verkrijgbaar!!! Onmisbaar voor mij haast. Zowel bij dashi's als in Nederlandse stamppotten...
en over foliumzuur als supplement: een studie van de John Hopkins Bloomberg School of Public Health. Bij deze studie werden de gegevens van 1391 moeders en hun kind onderzocht. Bij 1 op de 10 vrouwen waren de foliumzuurspiegels in het bloed te hoog, i.e. meer dan 59 nmol/l. Volgens de WHO heeft een vrouw genoeg aan foliumzuurwaarden tussen 13,5 en 45,3 nmol/l tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. De vrouwen met de hoogste foliumzuurwaarden hadden dubbel zo veel kans op een kind met autisme, zo blijkt uit het onderzoek. En het risico lag nog hoger als ook de waarden voor vitamine B12 te hoog waren. Het onderzoek laat niet zien wat de oorzaken zijn van een teveel aan foliumzuur. Volgens de onderzoekers is dit mogelijk te wijten aan een te hoge inname van foliumzuursupplementen, bijvoorbeeld door het eten van voedingsmiddelen die met foliumzuur verrijkt zijn (in de VS wordt foliumzuur standaard toegevoegd aan brood en graanproducten... en ook hier zit het vaak in cereals van Kellog's enzo toegevoegd, net zoals B12 en mineraal ijzer - waar Kassa ooit een uitzending aan besteedde, of wat het de Keuringsdienst van Waarde?)
Jawel Sytske dat had ik al aangegeven in mijn link naar mijn pagina: 'Foliumzuur (folinaat) zit veel in bladgroenten (m.n. zachte bladsla en spinazie), broccoli (en ook in bloemkool, spruitjes en boerenkool), asperges, verse vruchtensap en lever, peulvruchten, dadels, sinaasappels, aardbeien, rijst (het meeste in zilvervliesrijst, net als andere B-vitamines (- maar nog meer in zwarte rijst, kwam ik later achter, zwarte rijst is in veel opzichten een 'superfood'... ook véél beter dan die GM golden rice die de Clinton Federation erdoor probeert te pushen... als eerste met machts/corruptiepraktijken in de Filippijnen) ), tahoe/tempeh, traditionele (natuurlijk gefermenteerde) ketjap (zie hieronder bij liponzuur), zalm, spruitjes, knoflook, aubergine, tomaten, paddestoelen en chlorella (en ook in aardappelen en bruinbrood).
In deze natuurlijke producten komt het in de goede verhouding met andere B-vitamines en mineralen voor - wat niet het geval is bij de geïsoleerde vitamine.'