Als gevolg van de in China heersende Afrikaanse varkenspest ontstaat wereldwijd een tekort aan varkensvlees. Niet alleen wordt er door de ruimingen van dieren minder vlees geproduceerd, ook krimpt de varkensstapel met naar verwachting honderden miljoenen dieren.

Om in het vleestekort te voorzien, neemt de Chinese overheid verschillende maatregelen. In plaats van varkensvlees eten de Chinezen meer kip, vis en rund. Die moet China uit het buitenland halen, bijvoorbeeld uit Rusland (sinds kort is de import van pluimveevlees weer toegestaan), India (buffelvlees) en Groot-Brittannië (rundvlees). De import van rundvlees uit Brazilië is sinds begin deze maand juist stilgelegd, omdat in het land een geval van gekkekoeienziekte is ontdekt. Brazilië is de grootste leverancier van rundvlees aan China.

Opvallend zijn ook de ontwikkelingen van de Chinese zuivelimport. In de eerste 4 maanden van dit jaar importeerde China 331.000 ton volle melkpoeder (35% meer dan vorig jaar) en ook meer magere melkpoeder, babymelkpoeder en room. De import van weipoeder - grondstof voor intensief gehouden veevoer - daalde met 20% tot 150.000 ton. Dat wijst er volgens Boerenbusiness op dat "in China minder hard wordt gemolken en er waarschijnlijk melkkoeien worden geslacht." Als dat echt zo is, is het land snel door zijn runderstapel en eigen melkproductie heen. Varkens zijn in 6 maanden slachtrijp; een koeienstapel opbouwen kost vele jaren, terwijl slachtingen die er binnen korte tijd doorheen jagen als melkkoeien worden gebruikt als slachtdier dat varkens moet vervangen.

Wie zich het verschil realiseert in groeisnelheid tussen een rundveestapel en een varkensstapel, weet dat het onlogisch is om varkens te vervangen door koeien.
Boerenbusiness - China slacht melkkoeien in strijd tegen vleestekort - Achtergrond Afrikaanse varkenspest
  • Deel
Druk af