Het zeewater, de stranden en de zeebodem bij het historische Spaanse stadje Tarragona zijn met net zoveel microplastic vervuild als die bij een grote stad als Barcelona. Het merendeel van de microplastics (57%) blijkt te bestaan uit kledingvezels, afkomstig uit wasmachines. De kledingvezels spoelen via riolering en rivieren naar zee, waterzuiveringsinstallaties filteren ze maar deels uit het water.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Rovira i Virgili Universiteit. Ze onderzochten het zeewater en de stranden bij Tarragona op de aanwezigheid van deeltjes microplastic, schrijft EOS Wetenschap.

De meest voorkomende plasticdeeltjes waren van de plasticsoorten polypropyleen (42%), polystyreen (37%) en polyethyleen (16%). Deze kunststoffen worden veel gebruikt in alledaagse toepassingen zoals tasjes en allerlei soorten verpakkingen.

De onderzoekers waarschuwen dat de aanwezigheid van microplastic niet alleen een vervuilingsprobeem is, maar ook een potentieel gezondheidsrisico. Ze willen zich in vervolgonderzoek met name richten op nanoplastics, deeltjes van kleiner dan 1 millimeter. De vraag is of deze deeltjes celmembranen kunnen passeren en wat dat voor de menselijke gezondheid betekent.
Eos - Meer dan helft van plastic afval komt uit onze wasmachines
  • Deel
Druk af