Ook plankton trekt naar koelere wateren als het zeewater warmer wordt. Dat blijkt uit nieuw sediment-onderzoek, waarvan de resultaten zijn verschenen in Nature.

Foraminiferen zijn eencellige amoebes die minuscule kalkschelpjes bouwen en in gemeenschappen samenleven. Ze zijn verantwoordelijk voor de helft van de hoeveelheid kalk in de oceanen. Eenmaal dood dwarrelen ze naar de zeebodem waar de kalkskeletjes zich opstapelen als sediment.

Duitse wetenschappers vergeleken sedimenten van 3774 foraminiferengemeenschappen, daterend uit de pre-industriële periode, met foraminifeersedimenten uit de periode 1978 – 2013.

De samenstelling van de moderne noordelijke foraminifeersedimenten was te vergelijken met pre-industriële foraminifeersedimenten van 600 kilometer zuidelijker. De warmere soorten trokken met een snelheid van zo’n 40 kilometer per 10 jaar naar het noorden.

Het onderzoek is een nieuwe aanwijzing voor de opwarming van de oceanen. Eerdere aanwijzingen waren het migratiegedrag van vissen zoals de sardine en ansjovis, de makreel en de kabeljauw.
Nature - Global change drives modern plankton communities away from the pre-industrial state
  • Deel
Druk af