De Waal vertelt rustig en afgewogen dat het feit dat dieren emoties en gevoelens hebben, ons moreel naar hen verplicht. Als zij gevoelens hebben zoals wij, maar we ze houden in systemen waarin wij niet gehouden zouden willen worden, dan zullen we ons daar rekenschap van moeten geven.

Wat hem betreft is de vraag niet of dieren rechten hebben, maar dat mensen 'verplichtingen' hebben ten opzichte van de dieren in hun zorg. Of dat nu huisdieren, dierentuindieren, onderzoeksdieren of dieren in de veehouderij zijn die we gebruiken voor onze consumptie.

De Waals oplossing voor de manier waarop mensen met dieren (en vleeseten) omgaan?

Maak alles transparant, laat verplicht zien hoe het er aan toe gaat, zodat mensen zelf hun keuze kunnen maken. "De helft kan het niets schelen hoe het vlees in de schappen daar gekomen is, de andere helft wel. Als de consument geïnformeerd is, kan hij zijn eigen keus maken." En, zegt De Waal, wellicht de druk naar verandering opvoeren.

Wat zou De Waal doen als hij minister van Landbouw was? Je kunt het raden: consumenten laten zien hoe dieren echt worden gehouden omdat de mooi klinkende labels die nu op vlees geplakt worden de echte beelden verbergen.

Dit artikel afdrukken