Dat concludeert het Financieele Dagblad in een lange analyse van de handelsoorlog tussen China de VS. President Trump begon met het heffen van importtarieven omdat het handelstekort met China hem niet beviel. China sloeg terug. Vervolgens gingen de VS daar weer overheen en zo ging het een tijdje door. Tot de beide landen besloten te onderhandelen. De strijd is immers schadelijk voor de wereldeconomie en daarmee voor zowel China als de VS. Er leek even een akkoord te komen, maar de VS onder Trump veegden het onmiddellijk aan de kant omdat China niet akkoord kon gaan met heffingen waar de Amerikanen aan vast wilden houden. Trump legde vervolgens veel hogere heffingen op.

"We zien twee auto's op elkaar afrijden", zegt een oud-diplomaat en Azië-kenner. "De botsing komt. Er zijn te veel terreinen waar de belangen uiteenlopen." Oud-directeur voor China Yukon Huang van de Wereldbank ziet al evenmin gebeuren dat een van beide partijen gas terugneemt.

Het FD bekijkt de relatie tussen beide landen vanuit een aantal invalshoeken en concludeert dat China niet zal toegeven omdat het land voldoende zelfvertrouwen heeft en zijn leider geen vernedering door een Westers land kan accepteren. Onder verwijzing naar de Amerikaanse historicus Graham Allison concludeert de krant dat de grootmachten mogelijk afstevenen op een oorlog. Allison onderzocht zestien gevallen uit de afgelopen 500 jaar waarin een nieuwe grootmacht de positie van de oude grootmacht bedreigde. In twaalf gevallen liep het uit op oorlog. Allison roept op tot verbeelding die intellectuelen en zakenlieden moeten opbrengen om een nieuwe wereldorde te bedenken, ditmaal niet na de Derde Wereldoorlog (zoals na de Tweede), maar ervoor.

Het Financieele Dagblad - Xi kan en zal niet buigen voor Trump
  • Deel
Druk af