Na een fairtrade-label en bio-label wordt het volgens Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) nu ook tijd voor een dierenwelzijnslabel voor heel Vlaanderen.
Volgens de minister moeten Vlaamse consumenten die geen plofkip willen eten een diervriendelijkere kip makkelijk in de winkel kunnen vinden. Daar zullen consumenten wel wat meer voor moeten betalen.
In Nederland kennen we het Beter Leven-keurmerk en ontwikkelden de supermarkten hun eigen langzamer groeiende kippen ter vervanging van de plofkip in de schappen. Ook die kip ligt overigens, als 'lokkip', onder vuur van Wakker Dier.
Weyts had voor een Vlaams dierenwelzijnskeurmerk graag met Nederland samengewerkt, maar dat bleek niet mogelijk te zijn, schrijft de Standaard.
Weyts kiest er nu voor de voormalige topman van de Boerenbond, Piet Vanthemsche, de schone taak te geven een Vlaams dierenwelzijnslabel te ontwikkelen. Hij zal daarbij ook supermarkten en slagers betrekken. Ook zal Vanthemsche moeten gaan nadenken over wie producenten controleert op het naleven van dierenwelzijnsregels.
De Standaard - Ben Weyts komt met label voor diervriendelijk vlees
Volgens de minister moeten Vlaamse consumenten die geen plofkip willen eten een diervriendelijkere kip makkelijk in de winkel kunnen vinden. Daar zullen consumenten wel wat meer voor moeten betalen.
In Nederland kennen we het Beter Leven-keurmerk en ontwikkelden de supermarkten hun eigen langzamer groeiende kippen ter vervanging van de plofkip in de schappen. Ook die kip ligt overigens, als 'lokkip', onder vuur van Wakker Dier.
Weyts had voor een Vlaams dierenwelzijnskeurmerk graag met Nederland samengewerkt, maar dat bleek niet mogelijk te zijn, schrijft de Standaard.
Weyts kiest er nu voor de voormalige topman van de Boerenbond, Piet Vanthemsche, de schone taak te geven een Vlaams dierenwelzijnslabel te ontwikkelen. Hij zal daarbij ook supermarkten en slagers betrekken. Ook zal Vanthemsche moeten gaan nadenken over wie producenten controleert op het naleven van dierenwelzijnsregels.
De vraag blijft open waarop de samenwerking met NL gestrand is
Van Nederlandse zijde is er wel verkenning geweest. Maar blijkbaar is het niet gelukt. Ook in Duitsland en Denemarken zijn er eigen systemen.
Nederland heeft ongeveer tien jaar geleden ook haar eigen Beter Leven keurmerk gemaakt. In de UK bestond toen al Freedom Food.
Tja... vrijheid, blijheid. De markt bepaalt. Of niet altijd want er zijn ook staatssystemen.
Annechien en Jos, ik heb de redactie gevraagd navraag te doen.
Toch heb ik wel een idee wat de reden is: ieder land wil het liefst een eigen keurmerk om zijn boeren niet uitwisselbaar te laten zijn met die uit een land.
#3 Dat zou best een goede reden kunnen zijn: het niet inwisselbaar maken van boeren. In Nederland hebben de eisen van het Beter Leven Keurmerk één ster er in elk geval voor gezorgd dat veel Duits varkensvlees niet meer in het Nederlandse schap ligt. En we terug naar Nederlands vlees zijn. Ik ben er niet rouwig om.
Het kan ook wel te maken hebben met voorkeuren voor bepaalde zaken in een land. Of aanpalende zaken als de wil om de boeren te helpen in een omschakeling. Het is een combi van factoren.
Bij zuivel zien we juist dat de retail heeft afgedwongen dat weidegangkeurmerk internationaal is. Daarmee zijn ze dus bewust niet afhankelijk van NL melk.