Nuttig of nonsens?
In een Italiaans onderzoek bleken tomaten die werden begoten met verdund zeewater meer antioxidanten en meer vitamines te bevatten. Volgens de onderzoekers biedt dat in de toekomst mogelijk kansen voor productie van extra gezonde tomaten in landen die een gebrek aan zoet water kennen.
Getest werden onder andere gewone cherrytomaten. Ze werden begoten met 12% verdund zeewater. In de tomaten ontstond stress, waardoor hogere hoeveelheden van sommige antioxidanten werden geproduceerd. De gerijpte tomaten op zeewater bevatten 20% meer van twee vormen vitamine E en 14% meer chlorogeenzuur. Chlorogeenzuur is als antioxidant actief in de darmen. Van een aantal polyfenolen nam de hoeveelheid in de tomaten af. Wat de implicaties van het onderzoek zijn voor de praktijk is nog onduidelijk.
Het onderzoek van C. Sgherri is gepubliceerd in april 2008 in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.
bron: Nutra Ingredients met dank aanfoodholland
Dit artikel afdrukken
In een Italiaans onderzoek bleken tomaten die werden begoten met verdund zeewater meer antioxidanten en meer vitamines te bevatten. Volgens de onderzoekers biedt dat in de toekomst mogelijk kansen voor productie van extra gezonde tomaten in landen die een gebrek aan zoet water kennen.
Getest werden onder andere gewone cherrytomaten. Ze werden begoten met 12% verdund zeewater. In de tomaten ontstond stress, waardoor hogere hoeveelheden van sommige antioxidanten werden geproduceerd. De gerijpte tomaten op zeewater bevatten 20% meer van twee vormen vitamine E en 14% meer chlorogeenzuur. Chlorogeenzuur is als antioxidant actief in de darmen. Van een aantal polyfenolen nam de hoeveelheid in de tomaten af. Wat de implicaties van het onderzoek zijn voor de praktijk is nog onduidelijk.
Het onderzoek van C. Sgherri is gepubliceerd in april 2008 in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.
bron: Nutra Ingredients met dank aanfoodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Waarom nederlandse telers dat niet doen?
Daar gaat-ie weer: omdat ze dat niet aan de man kunnen brengen, dwz de meerwaarde ten gelde maken.
Ze kunnen het wel, maar moeten dan een flinke stap terug in productie en omhoog in kosten.
Je hebt namelijk een hoeveelheid gas nodig om te telen. De kosten hiervan worden over veel minder kilo's verdeeld. Ik schat dat de teler voor dit soort tomaten € 4,00 moet hebben, dus dat wordt dan € 8,00 in de winkel.
Ik heb echt geen idee of er waarheid schuilt in mijn woorden. Ik wou slechts een opkomend sentiment doorgeven.
Hmmm..., er schuilt inderdaad enige vorm van waarheid in jouw woorden Dick, gelukkig vind ik broccoli vers gesneden al lekker en gezond genoeg...
Je laat de broccoli langer lijden dan nodig. Wie zegt dat dat niet zielig is