Nuttig of nonsens?
In een Italiaans onderzoek bleken tomaten die werden begoten met verdund zeewater meer antioxidanten en meer vitamines te bevatten. Volgens de onderzoekers biedt dat in de toekomst mogelijk kansen voor productie van extra gezonde tomaten in landen die een gebrek aan zoet water kennen.
Getest werden onder andere gewone cherrytomaten. Ze werden begoten met 12% verdund zeewater. In de tomaten ontstond stress, waardoor hogere hoeveelheden van sommige antioxidanten werden geproduceerd. De gerijpte tomaten op zeewater bevatten 20% meer van twee vormen vitamine E en 14% meer chlorogeenzuur. Chlorogeenzuur is als antioxidant actief in de darmen. Van een aantal polyfenolen nam de hoeveelheid in de tomaten af. Wat de implicaties van het onderzoek zijn voor de praktijk is nog onduidelijk.
Het onderzoek van C. Sgherri is gepubliceerd in april 2008 in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.
bron: Nutra Ingredients met dank aanfoodholland
Dit artikel afdrukken
In een Italiaans onderzoek bleken tomaten die werden begoten met verdund zeewater meer antioxidanten en meer vitamines te bevatten. Volgens de onderzoekers biedt dat in de toekomst mogelijk kansen voor productie van extra gezonde tomaten in landen die een gebrek aan zoet water kennen.
Getest werden onder andere gewone cherrytomaten. Ze werden begoten met 12% verdund zeewater. In de tomaten ontstond stress, waardoor hogere hoeveelheden van sommige antioxidanten werden geproduceerd. De gerijpte tomaten op zeewater bevatten 20% meer van twee vormen vitamine E en 14% meer chlorogeenzuur. Chlorogeenzuur is als antioxidant actief in de darmen. Van een aantal polyfenolen nam de hoeveelheid in de tomaten af. Wat de implicaties van het onderzoek zijn voor de praktijk is nog onduidelijk.
Het onderzoek van C. Sgherri is gepubliceerd in april 2008 in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.
bron: Nutra Ingredients met dank aanfoodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het verhogen van de zoutwaarde (EC) van voedingswater verhoogt het gehalte van bijna alles in tomaten. Ook de smaak verbetert ermee. De beste tomaten worden geteeld in Sicilie (Pachino) op vulkanische bodem met brak water. Productie bijna nul, maar wat een smaak. De andere opgeloste stoffen gaan doorgaans ook omhoog in gehalte.
En waarom zijn er dan nog geen Nederlandse telers die ervan gebruik maken?
Dit jaar lagen de tomaten al in april - het begin van het tomatenseizoen - voor € 0,69 bij de Aldi. Goeie. Zouden betere misschien de prijs kunnen redden?
Een beetje vergelijkbaar met het een dag voor gebruik snijden van groentes als broccoli. De broccoli "denkt" al stressend dat 'ie wordt aangevreten en gaat reparatiestofjes naar de snijwonden sturen. Een gezondere broccoli schijnt het resultaat te zijn!
Plantwelzijnsconsequenties?