Het RIVM bracht in kaart hoeveel mensen in 2017 MDL-klachten hadden, hoeveel sterfgevallen het gevolg waren van MDL-problematiek en wat de consequenties in kosten en ziekteverzuim waren. In 2017 kregen ruim 626.000 MDL-patiënten medische specialistische zorg. Zo’n 15.000 mensen overleden door MDL-problemen, ongeveer 10% van de totale sterfte in Nederland. Verreweg het grootste deel van deze overlijdens, bijna 13.000 gevallen, was te relateren aan kankers van het spijsverteringskanaal. In 2018 zijn er bijna 24.000 nieuwe gevallen van MDL-kanker geconstateerd.
Het kostenplaatje liegt er ook niet om. In 2015 waren de zorgkosten voor alle MDL-problematieken zo’n €3,3 miljard. Een groot deel van deze zorguitgaven is besteed aan de behandeling van MDL- kanker (€800 miljoen).
Op basis van demografische ontwikkelingen, zoals vergrijzing, voorspelt het RIVM dat in 2030 10% meer mensen met MDL-klachten bij de huisarts bekend zullen zijn. Het aantal gevallen van MDL-kanker zal naar verwachting toenemen met 25%.
Op de site van de bewustwordingscampagne, jespijsvertering.nl, delen patiënten met MDL-problematiek hun verhalen:
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het maag-darmstelsel van de bodem waarop we ons voedsel verbouwen heeft ook kanker. Zou er een verband kunnen zijn????
Tegen beter weten in vraag ik het maar weer eens: Arnold van Woerkom : verklaar je nader!
Carolien dat valt me tegen. Snap jij de relatie tussen de kwaliteit van onze voedselproductie bodem en het functioneren van ons lichaam niet?
Wel van de kwaliteit van het voedsel en de diergezondheid? Of dat ook niet?
Dus je begrijpt niet hoe we de inhoudelijke kwaliteit van ons voedsel kunnen verbeteren, dat zegt veel. Dan wordt het een complex verhaal, om voor ons daar rekening mee te houden.
Arnold, ik heb moeite met je opmerking over het 'maagdarmstelsel van de bodem' dat 'kanker' heeft. Ik begrijp (en waardeer) je focus op bodemgezondheid, maar langzamerhand krijg ik de indruk dat we niets meer kunnen eten of drinken zonder kanker te krijgen. Zelfs in jouw gezonde NOP-bodem worden bestrijdingsmiddelen aangetroffen, zeg je in een andere draad.
Ik geloof nog steeds dat ons voedsel nog nooit zo veilig is geweest als nu, en juist daarom ligt de nadruk tegenwoordig zo sterk op 'gezond' voedsel, ook al blijkt het (zie alle draden hier op Foodlog) nog erg lastig om 'gezond' goed te definiëren.
Carolien niet in paniek raken want het is zoals het is en we moeten er zo goed als mogelijk mee omgaan.
Veilig en gezond zijn twee items die bij voedsel in orde zou moeten zijn, nee je zou erop moeten kunnen vertrouwen.
Ik ben het niet met je eens dat de definitie van gezond voedsel moeilijk is te duiden, voor ons in ieder geval niet. Maar dat zegt misschien ook iets over de aandacht die er is voor gezond voedsel.
Men beleid het maar al te graag met de mond uit commerciële overwegingen, maar als ik partijen die dat pretenderen vraag geef eens aan waarom het zo gezond is schrik ik een beetje veel.
De argumenten die ik hoor zijn biologisch, streek producten, met veel aandacht geteeld, korte lijnen, de boer/tuinder/veehouder kennen. Het zegt mij niets over de inhoudelijke kwaliteit en dat bepaald hoe gezond het voor ons is.
De veiligheid moeten we niet aan hoeven twijfelen. Als die bewust in het geding is zou ik zeggen kappen met die producent.
Ken jij de uitspraak van een professor van de medisch faculteit " Als we niet meer aan preventie gaan doen heeft in 2050 50% van de Nederlanders een of andere vorm van kanker. Kun jij dan aangeven hoe dat zo komt? Welke nutriënten dan in het geding zijn?