De Deense Lidl, Coop en Aldi stellen bovenwettelijke eisen aan de maximale pesticidenniveaus in groente en fruit. Dat zouden de supermarktketens doen als reactie op de bezorgdheid van consumenten over de residuen van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit. FoodNavigator schrijft over het onderzoek dienaangaande van de Deense consumentenraad Forbrugerrådet Tænk.
De consumentenorganisatie onderzocht wat het beleid van Deense supermarktketens is ten aanzien van pesticidenresiduen op groente en fruit.
Forbrugerrådet Tænk ontdekte veel verschil tussen de ketens. Lidl eist dat 66% van het groente en fruit onder de wettelijke grenswaarde blijft. Coop stelt die grens op 50% en Aldi op 20 tot 30%. Daarbij eisen deze 3 supermarktketens dat er niet meer dan 5 verschillende spuitmiddelen per product mogen zijn gebruikt. De 3 andere onderzochte supers, Dagrofa, Salling Group en Rema 1000 stellen geen bovenwettelijke eisen.
Er zit ook een groot verschil tussen het aantal controles dat de supermarktketens uitvoert. Zo analyseert Lidl jaarlijks gemiddeld meer dan 1.000 verschillende monsters en Coop 500. Rema 1000 test slechts 96 items per jaar. Alleen Coop heeft een specifiek verbod op 37 verschillende pesticiden die buiten de EU wel legaal zijn. Voor Coop, Dagrofa en Rema 1000 is een verdenking van pesticidengebruik reden om leveranciers uit te sluiten.
Forbrugerrådet Tænk deed het onderzoek in het kader van een campagne over het verminderen van pesticiden op groente en fruit. De waakhond roept retailers op meer druk uit te oefenen op hun leveranciers.
Ook in Nederland stellen supermarktbedrijven strengere residu-limieten aan hun leveranciers dan de wet voorschrijft.
FoodNavigator - Danish supermarkets react to consumer concern over pesticide residues
De consumentenorganisatie onderzocht wat het beleid van Deense supermarktketens is ten aanzien van pesticidenresiduen op groente en fruit.
Forbrugerrådet Tænk ontdekte veel verschil tussen de ketens. Lidl eist dat 66% van het groente en fruit onder de wettelijke grenswaarde blijft. Coop stelt die grens op 50% en Aldi op 20 tot 30%. Daarbij eisen deze 3 supermarktketens dat er niet meer dan 5 verschillende spuitmiddelen per product mogen zijn gebruikt. De 3 andere onderzochte supers, Dagrofa, Salling Group en Rema 1000 stellen geen bovenwettelijke eisen.
Er zit ook een groot verschil tussen het aantal controles dat de supermarktketens uitvoert. Zo analyseert Lidl jaarlijks gemiddeld meer dan 1.000 verschillende monsters en Coop 500. Rema 1000 test slechts 96 items per jaar. Alleen Coop heeft een specifiek verbod op 37 verschillende pesticiden die buiten de EU wel legaal zijn. Voor Coop, Dagrofa en Rema 1000 is een verdenking van pesticidengebruik reden om leveranciers uit te sluiten.
Forbrugerrådet Tænk deed het onderzoek in het kader van een campagne over het verminderen van pesticiden op groente en fruit. De waakhond roept retailers op meer druk uit te oefenen op hun leveranciers.
Ook in Nederland stellen supermarktbedrijven strengere residu-limieten aan hun leveranciers dan de wet voorschrijft.
Topogard® wordt nog volop gebruikt Arnold. Een mix van 70% terbutryn en 30% terbuthylazide. Erwten, aardappelen en mais zijn er gek op en de NOP staat er vol mee. Als geen ander zou de NAK dit toch moeten weten?
Folkert waar ik het hier over heb kan ik niet noemen want het monster werd door de NAK als monitoring genomen en hebben het naar een door hen uitgekozen lab. getuurd.
De uitslag ik zal het nooit vergeten, er werd Topogart gevonden een middel dat vroeger in de veenkoloniën gebruikt werd in erwten en fabrieksaardappelen, is ons verteld. Onduidelijk was hoe dat in de bodem op een veebedrijf in de NOP terecht gekomen is.
Via erwtenstro of voer als restproduct vanuit de zetmeelaardappelen fabriek???
Geeft aan dat chemische middelen overal zijn en dientengevolge overal in ons voedsel aanwezig zal zijn.
Welk laboratorium, Arnold ? Noem eens naam en toenaam.
Dit suggereert weer een heleboel. Als we echt gaan kijken op laboratorium niveau en de normen hanteren zoals gesuggereerd wordt moeten we het eten laten staan.
Er zijn voorbeelden dat ze in het lab. middelen kunnen vinden die al 50 jaar niet meer gebruikt worden. Dat verklaart ook dat biologische producten absoluut niet chemie vrij zijn, en dan de gangbare collega`s de schuld geven.
Ook hier is het weer zo dat mensen veel praten over veel zaken zonder men precies weet van de hoed en de rand.
We kunnen veel maar weten het maar moeilijk objectief evenwichtig te duiden en de commercie gaat er mee lopen. En de consument wordt bewust, vanuit commerciële belangen, op het verkeerde been gezet.
Denken dat men gezond eet maar in die zin ondertussen absoluut niet gezond eet.
Naar de Lidl dan maar. Eigen initiatief is altijd te prijzen. Hoe zou dit zitten bij hun Nederlandse evenknieën?