Dat de Notre-Dame herbouwd gaat worden, beloofde de Franse president Emmanuel Macron meteen al. De fondsen stroomden met honderden miljoenen tegelijk binnen. In korte tijd werd een miljard euro gedoneerd, bijna 15% van het totaal aan donaties dat Fransen jaarlijks aan goede doelen geven. €1 miljard daarvan gaat naar armoedebestrijding, net zoveel als nu naar Notre-Dame de Paris.

Maar hoe herbouw je het dak van die oude Dame? In de eerste helft 19e eeuw pakte de architect Viollet-le-Duc de hele kerk al eens aan in een historiserende gotische fantasiestijl.

Op een persconferentie kondigde premier Edouard Philippe om te beginnen een internationale prijsvraag aan. De meningen en voorstellen buitelden meteen al over elkaar heen, aldus Le Journal du Dimanche.

Ze zijn te verdelen in twee kampen: enerzijds degenen die een herbouw voorstaan met de beroemde flèche, de hoge spitse toren zoals die door Viollet-le-Duc op de kerk heeft gezet.

Daartegenover staan de vernieuwers, die een eigentijds stempel op de Notre-Dame willen drukken. Een flèche van kristal, of glas en roestvrij staal. Licht, om de door de brand kwetsbaar en broos geworden stenen structuur niet al te zeer te belasten.



Denkend aan glas komt Studio NAB met een opvallend voorstel: een stadskas boven op de Notre-Dame. Daarmee zijn meerdere vliegen in één klap te slaan, betogen de indieners van dit plan. Toverwoorden: educatie, stadslandbouw en stadstuinbouw, permacultuur, kinderen opnieuw met de natuur verbinden.



En de flèche? Die krijgt in het voorstel van NAB een invulling 'als een koninklijke kroon', een goudkleurige stalen structuur die het oorspronkelijke silhouet aanhoudt. De originele beelden die de flèche sierden - en die net voor de brand ter restauratie weggehaald waren - kunnen in de kas een plekje krijgen, "zodat ze over de gewassen kunnen waken." Het meest bijzonder: in de glazen flèche is ruimte voor een uitgebreide stadsimkerij. Er woonden immers al bijen op het dak van de oude Dame.
Dit artikel afdrukken