Amerikaanse klanten van Noorse zalmkwekerijen spannen gezamenlijk een rechtszaak aan wegens verboden prijsafspraken. Dat schrijft het vakblad SeafoodSource.
De Amerikaanse vishandelaren verdenken de zalmbedrijven van het maken van onderlinge afspraken die de prijs van kweekzalm hoog houden. Dergelijke prijsafstemming is in strijd met de Sherman Anti-Trust Act die al sinds 1890 ‘monopolistische zakelijke praktijken’ verbiedt.
De aanklacht is mede gebaseerd op het lopende onderzoek van de Europese Commissie naar die vermeende kartelvorming. Foodlog berichtte daar in februari van dit jaar al over. Europese mededingingsautoriteiten deden toen invallen bij vestigingen van Noorse zalmkwekerijen in Nederland en Schotland. De zaak is nog in onderzoek.
Ook Nederlandse vishandelaren hebben al jaren te maken met steeds hogere prijzen voor kweekzalm uit Noorwegen en vermoedden al langer dat de prijs kunstmatig hoog wordt gehouden. De kwekerijen beweren dat de productiekosten gestegen zijn en dat die stijging aan de klant doorberekend wordt. Dat wordt echter betwist, ook door de Amerikaanse handelaren.
Seafoodsource - US companies file class-action suit alleging price-fixing by Norwegian farmed salmon firms
De Amerikaanse vishandelaren verdenken de zalmbedrijven van het maken van onderlinge afspraken die de prijs van kweekzalm hoog houden. Dergelijke prijsafstemming is in strijd met de Sherman Anti-Trust Act die al sinds 1890 ‘monopolistische zakelijke praktijken’ verbiedt.
De aanklacht is mede gebaseerd op het lopende onderzoek van de Europese Commissie naar die vermeende kartelvorming. Foodlog berichtte daar in februari van dit jaar al over. Europese mededingingsautoriteiten deden toen invallen bij vestigingen van Noorse zalmkwekerijen in Nederland en Schotland. De zaak is nog in onderzoek.
Ook Nederlandse vishandelaren hebben al jaren te maken met steeds hogere prijzen voor kweekzalm uit Noorwegen en vermoedden al langer dat de prijs kunstmatig hoog wordt gehouden. De kwekerijen beweren dat de productiekosten gestegen zijn en dat die stijging aan de klant doorberekend wordt. Dat wordt echter betwist, ook door de Amerikaanse handelaren.
Mij lijkt dit volkomen onterecht. Men zou deze bewering eerst eens goed moeten onderbouwen.
Gekweekte zalm staat vaak ter discussie, met name de beweringen over de kwaliteit van deze zalm. De kwaliteit wordt bepaald door een aantal factoren.
(1) het voer waarmee deze zalm wordt gekweekt. Visolie is het belangrijkste bestanddeel voor dit voer. De herkomst ( Noordzee of Peru) en de eventuele bewerking van deze visolie bepaald de hoeveelheid verontreinigingen. In Europa schijnt men inmiddels ingezien te hebben dat organische verontreinigen met een extractie proces te moeten verwijderen. Zo worden de verschillende toxische stoffen uit het voer voor deze zalm verwijderd. Dat kost geld, maar verbeterd de kwaliteit. Nu zouden ook nog de metallische verontreinigingen moeten worden verwijderd. Dat kost ook veel geld en zou de gerechtvaardigde prijs nog verder opschroeven, maar zou de kwaliteit zeer ten goed komen.
Een ander aspect is dat enkele zalm kwekerijen naast voer met alleen visolie ook visolie met plantaardige ALA gebruiken. Dan wordt de vis vetter, maar niet perse gezonder.
(2) De omstandigheden waaronder de zalm wordt gekweekt. In het begin had men 10 zalmen in een badkuip, Nu zijn dat er veel minder en heeft men minder antibiotica nodig.
Al met al kan men over dit probleem geen eenvoudig oordeel vellen. Er is aanzienlijk meer kennis voor nodig.