Varkensvlees is doorgaans heel betaalbaar omdat boeren er bijna altijd wel ergens op de wereld te veel van maken. Op varkensvleeswaren en -producten valt daarom nog voldoende marge te maken.
Fabrikanten kunnen het vlees tegen redelijke prijzen inkopen, het verwerken en met voldoende marge weer verkopen. Door scherp in te kopen, kunnen verwerkers hun kosten altijd nog voldoende drukken om uit de rode cijfers te blijven. Boeren zitten daarentegen altijd met het probleem dat hun te hoge productiekosten niet door de markt betaald worden; inkopers halen hun marge juist onderuit.
Aan die situatie komt nu abrupt een einde omdat de Afrikaanse Varkenspest (ASF) de grootste varkensstapel ter wereld heeft aangetast. In China worden grote aantallen varkens geruimd. Het land kampt met tekorten en moet vlees inkopen op de internationale markt om de binnenlandse vraag te stillen. Dat trekt overal ter wereld varkensvlees weg uit lokale markten en jaagt de prijzen op. ASF kan zelfs internationale graan- en vleesmarkten ontwrichten, berichtten we afgelopen week.
Afgelopen week sloeg Clitravi, de vereniging voor de vleeswarenindustrie in Europa, alarm. De vleesverwerkers riepen alle partijen in de varkensketen - inclusief de boeren - op om de hogere kosten eerlijk over de keten te verdelen omdat de prijs voor varkensvlees wereldwijd sinds januari met ongeveer 30% is gestegen.
Nonsens, wat een flauwekul, eindelijk 'minder goedkoop' reageren varkensboeren volgens Pig Business. Nu de prijzen hoger zijn, moeten de verwerkers niet zeuren want die willen ook nooit de te lage prijzen samen in de keten dragen. Zo werkt een vrije markt nu eenmaal en als je daar niet mee om kunt gaan, moet je maar wat anders gaan doen.
Als hij in de piepzak zit, roept menige boer uiteraard wel om eerlijke prijzen. De vleesverwerkende industrie zag daar eerder nog geen aanleiding toe. Nu wel, omdat hun fabrieken zoveel mogelijk op volle bezetting moeten blijven draaien om het gewenste niveau van rentabiliteit te kunnen behalen. Schaarste laat de markt sneller krimpen, dan de prijzen kunnen stijgen.
PigBusiness - Varkenshouders verbouwereerd over klaagzang vleesfabrikanten | Pigbusiness.nl - Nieuws voor varkenshouders
Fabrikanten kunnen het vlees tegen redelijke prijzen inkopen, het verwerken en met voldoende marge weer verkopen. Door scherp in te kopen, kunnen verwerkers hun kosten altijd nog voldoende drukken om uit de rode cijfers te blijven. Boeren zitten daarentegen altijd met het probleem dat hun te hoge productiekosten niet door de markt betaald worden; inkopers halen hun marge juist onderuit.
Aan die situatie komt nu abrupt een einde omdat de Afrikaanse Varkenspest (ASF) de grootste varkensstapel ter wereld heeft aangetast. In China worden grote aantallen varkens geruimd. Het land kampt met tekorten en moet vlees inkopen op de internationale markt om de binnenlandse vraag te stillen. Dat trekt overal ter wereld varkensvlees weg uit lokale markten en jaagt de prijzen op. ASF kan zelfs internationale graan- en vleesmarkten ontwrichten, berichtten we afgelopen week.
Afgelopen week sloeg Clitravi, de vereniging voor de vleeswarenindustrie in Europa, alarm. De vleesverwerkers riepen alle partijen in de varkensketen - inclusief de boeren - op om de hogere kosten eerlijk over de keten te verdelen omdat de prijs voor varkensvlees wereldwijd sinds januari met ongeveer 30% is gestegen.
Nonsens, wat een flauwekul, eindelijk 'minder goedkoop' reageren varkensboeren volgens Pig Business. Nu de prijzen hoger zijn, moeten de verwerkers niet zeuren want die willen ook nooit de te lage prijzen samen in de keten dragen. Zo werkt een vrije markt nu eenmaal en als je daar niet mee om kunt gaan, moet je maar wat anders gaan doen.
Als hij in de piepzak zit, roept menige boer uiteraard wel om eerlijke prijzen. De vleesverwerkende industrie zag daar eerder nog geen aanleiding toe. Nu wel, omdat hun fabrieken zoveel mogelijk op volle bezetting moeten blijven draaien om het gewenste niveau van rentabiliteit te kunnen behalen. Schaarste laat de markt sneller krimpen, dan de prijzen kunnen stijgen.
Ik snap het probleem niet. Als de supermarkten niet meer willen betalen, komen de schappen toch gewoon een keer leeg? Andersom is het schijnbaar normaal dat als een supermarkt een stunt-actie wil doen, de leverancier ook mee moet denken in de prijs en die dient te verlagen. Ik denk dat de tijd dat er met vlees gestunt kan worden, wel eens rap afgelopen kan zijn.
goed verwoord dat ergens op de wereld altijd wel iets te krijgen was om de prijzen lokaal mee te drukken. Dit geld natuurlijk voor veel landbouwproducten. Een situatie als dit laat verwerkers misschien eens nadenken over het lokaal veilig stellen van de aanvoer. Maar dan blijft nog altijd het moment staan waarop je instapt. Bij slechte prijzen willen boeren wel een langere termijn prijs afspreken maar doen de verwerkers niet mee, en nu is het andersom. Ook verwerkers moeten leren om anticyclisch te investeren om de o zo belangrijke rentabiliteit voor de aandeelhouders in de toekomst veilig te stellen.
En de leveringscontracten met een vaste prijs die vleesverwerkers en retail (voor een halfjaar of korter/langer) hebben afgesloten?
Nu de inkoopprijs van varkens is gestegen moeten de vleesverwerkers geld toeleggen op de contracten. Het manco van het contractenstelsel.
Tijd om de retail, verwerkers en handelsverdragen incl. WTO Planetproof (milieukeur, GlobalGap) en kringloopbestendig te maken. Laten wij boeren dan eens de certificerende instantie zijn. i.p.v. andersom. Schaarste creëert macht en zeggenschap. Genoeg is Beter. De NAV was niet gek. En Niek Koning die er aan meerekende dus ook niet.
#2 John. Precies. Bij conservengroenten (doperwten, stamslabonen, bladspinazie e.d.) zagen we in de hete zomer van 2018 iets dergelijks. Fabrieken willen de laagste prijs geven, omdat zij zelf wurgcontracten hebben met retail. Maar nog belangrijker is nakoming afspraken van die contracten, dus leveringszekerheid. Dus komt het besef van risicospreiding door niet te wedden op te weinig teeltgebieden, maar juist meer regio's te zoeken. In sommige streken is door klimaatinvloeden de beschikbaarheid van water ook steeds meer een probleem. Ook mede vanwege beregeningsverboden van grondwater e.d.. Ook zijn in sommige landen, waar het nog goedkoper kon dan hier in ons land, is het steeds moeilijker om sommige soorten groenten te telen. Conserventeelt is (vrijwel) zonder uitzondering contractteelt.