De onderzoekers groeven in het zuiden van Peru, in het bergdorp Cerro Bául, een kleine brouwerij en aanpalende feestruimte op. Met behulp van een nieuwe techniek konden ze scherven van bierpullen tot op molecuulniveau onderzoeken. Ze ontdekten dat de klei van de pullen uit de buurt kwam. Ook achterhaalden ze waarvan het bier gebrouwen was, onder meer van peperbessen.

Het brouwsel, bekend als chicha, bederft snel en werd daarom lokaal genuttigd. De onderzoekers veronderstellen dat de Wari’s van alle rangen en standen naar de brouwerij kwamen voor het bier. “De mensen kwamen naar deze plek voor de feestelijkheden, om zich te ontspannen en om hun loyaliteit aan de krijgsheren te tonen en misschien om eer te bewijzen en trouw te zweren aan de Wari-staat,” aldus Ryan Williams, die het onderzoek leidde. Het bier hielp het rijk bijeen te houden.

Met moderne Peruaanse brouwers van chicha werd het oude brouwproces nagebootst. Eerder al hield het Field Museum in Chicago, waar de onderzoekers aan verbonden zijn, een proeverij. Een brouwerij in Chicago brengt later dit jaar een soort bier op de markt met peperbessen, Wari Ale.

De studie geeft een beeld van hoe een gedeelde identiteit en culturele gebruiken, zoals een bierfeest, een samenleving stabiel kunnen houden. Onder verwijzing naar brexit en de fragmentatie van de Europese Gemeenschap wijzen de onderzoekers op het belang van dergelijke sociale constructies voor het behoud van de politieke eenheid.
Dit artikel afdrukken