Momenteel telt België 5,5 miljoen bruine en 3,5 miljoen witte legkippen. Nederland huisvest zo'n 35 miljoen legkippen. Ze zijn goed voor ruim 10 miljard eieren per jaar. De verhouding tussen de bruine en witte legkippen, en dus de bruine en witte eieren, is tegenwoordig evenredig. Een paar jaar geleden was dat nog 40% wit en 60% bruin. De verschuiving komt doordat boeren zelf voor witte eieren kiezen. Witte eieren zijn goedkoper te produceren. Het scheelt 0,5 cent per ei. Ook vinden de (witte) eitjes van Kipster, die exclusief bij Lidl te koop zijn, gretig aftrek vanwege hun duurzaamheid.
Vanwege die duurzaamheids- en kostenaspecten leggen supermarkten in België en Nederland, zoals Albert Heijn, Carrefour, Delhaize en Lidl in toenemende mate witte eieren in de schappen. Het Belgische Colruyt gaat dat - opnieuw - proberen vanaf september. Een paar jaar geleden verving Colruyt het bruine ei door een wit ei. Slechts 30% van de consumenten was bereid om over te stappen naar het witte ei en de eierverkoop bij Colruyt daalde met 20%. Een verklaring waarom de Belgen liever bruine eieren kiezen, ontbreekt.
Nederland is de grootste exporteur van eieren in Europa, en zelfs in de wereld. De helft van de Nederlandse eieren is bestemd voor de Duitse markt. Duitse consumenten hebben geen probleem met witte eieren.
Nederlandse supermarktketens zijn meer witte eitjes gaan inkopen om ze in het budgetsegment te kunnen aanbieden. Ze gaan er vanuit dat de consument, eenmaal voor het schap, zijn vertrouwde, bruine - wat duurdere - eitjes kiest. Want ook Nederlanders blijken de voorkeur te geven aan een bruin eitje; om dat te kunnen kiezen, moet er ook onder dat duurdere eitje iets te koop zijn. Alleen het Kipster-ei onderscheidt zich aan de bovenkant, maar dat wordt dan ook officieel bewierookt als duurzaam.
Tip voor Pasen: witte eieren laten zich mooier beschilderen tot paaseieren.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Weliswaar is Pasen geen Nieuwjaar en hoef je niet per se goede voornemens te maken, maar ik ben inderdaad voor mijn duurzame Kipster witte eieren op Goede Vrijdag al langs de Lidl geweest en ben vandaag begonnen om mijn koffiedrab te transformeren tot oesterzwammen en bestrijd mijn rouwvliegjes in de kamerplanten met nematoden dankzij Sjaak Willemstein, de meest duurzame hovenier van Nederland. En heb mijn gazon opgehoogd met CO2-bindend olivijn (Vulkanisch "groen zand", ook antimos) al moet ik nog wel de volledige ecologische voetafdruk doorrekenen of het verhaal werkelijk klopt. Hoog mijn tuin in het zinkend Gouda overigens nauwelijks op, heb je ook meteen een goede waterberging en spoelt het zand zoals bij mijn buurman na een enorme stortbui niet onder je terras weg. Behandel mijn cabriodak met een natuurlijk antimoscoating van Thatchtek. Is de hele winter goed doorgekomen. Al doende dus leer je steeds beter je eerst wankelende danspassen richting een duurzame wereld te zetten. Denk nu na over een duurzame klimaat- en leeftijdsbestendige dakkapel, tips zijn welkom. Nu als gastenverblijf (AirBNB (?) en broodnodige bijverdienste met de erosie van mijn basisinkomen toekomstige pensioen) en later als je 24-uurszorg nodig hebt en niet in een versneld lokaal afstervingscentrum wil komen. Een vriendin van mij, was al halfzijdig verlamd na een medische fout op zondagochtend in aardig christelijk Gouda, kreeg in het revalidatiecentrum als niet-christen op de 2e tafel wat er over was na het opscheppen door de godsgetrouwen op tafel 1 en viel 1-2 pond per week af. Gered door haar man en nu gelukkig met betaalbare en menselijke (Poolse) thuiszorg. Wordt deze reactie nog een soort groene en sociale Paasoverweging :-)
Zalig Pasen!
PS Je gedateerde zilveren Kerstballen kan je ook gewoon beschilderen!
#7 Eric-Jan,
Een dikkere of dunnere schaal heeft te maken met de leeftijd van de kip. Hoe ouder de kip hoe dunner de schaal.
Sytske #4 , bedankt, ben weer helemaal bij.
Keuringsdienst van waarde:
Alles goed en wel, maar de Nederlandse supers verkopen voornamelijk de minder duurzame, veel duurdere* bruine eieren, bijna alle betere en goedkopere witte eieren worden geëxporteerd. Bovendien wordt er op het bruine ei nog extra verdiend omdat de Nederlandse consument denkt dat ie milieuvriendelijker is, mede door de psychologische beïnvloeding van het duurdere kartonnen doosje en het wegmoffelen van witte eieren op de onderste plank in de supers.
*)
10 bruine scharreleieren 2,59
10 witte scharreleieren 1,59
Mijn recente ervaring met witte eieren bevestigde mijn vermoeden dat de witte eerder kapot gaan bij het koken. Nooit last van met de bruine en dat ene doosje witte zorgde gelijk voor problemen. En dat strookt toch ook wel met het voeder verhaal. Als leek denk ik dan in het bruine ei is iets meer energie gestoken in de schaal.
Karel, je hebt gelijk! 5,5 mio kippen die 7 gram maal 365 dagen minder voer gaan eten, eten 14 miljoen kilo minder dan bruine.
We passen het even aan. Dank!!