Volgens Factcheckers leven witte kippen langer en leggen ze meer eieren. Ze eten 7 gram voer per dag minder dan bruine kippen. Als België volledig over zou gaan op witte eieren bespaart dit het land zo'n 14 miljoen kilo veevoer. Omgerekend scheelt dat zo'n 8.868 ton aan CO2-uitstoot.

Momenteel telt België 5,5 miljoen bruine en 3,5 miljoen witte legkippen. Nederland huisvest zo'n 35 miljoen legkippen. Ze zijn goed voor ruim 10 miljard eieren per jaar. De verhouding tussen de bruine en witte legkippen, en dus de bruine en witte eieren, is tegenwoordig evenredig. Een paar jaar geleden was dat nog 40% wit en 60% bruin. De verschuiving komt doordat boeren zelf voor witte eieren kiezen. Witte eieren zijn goedkoper te produceren. Het scheelt 0,5 cent per ei. Ook vinden de (witte) eitjes van Kipster, die exclusief bij Lidl te koop zijn, gretig aftrek vanwege hun duurzaamheid.

Vanwege die duurzaamheids- en kostenaspecten leggen supermarkten in België en Nederland, zoals Albert Heijn, Carrefour, Delhaize en Lidl in toenemende mate witte eieren in de schappen. Het Belgische Colruyt gaat dat - opnieuw - proberen vanaf september. Een paar jaar geleden verving Colruyt het bruine ei door een wit ei. Slechts 30% van de consumenten was bereid om over te stappen naar het witte ei en de eierverkoop bij Colruyt daalde met 20%. Een verklaring waarom de Belgen liever bruine eieren kiezen, ontbreekt.

Nederland is de grootste exporteur van eieren in Europa, en zelfs in de wereld. De helft van de Nederlandse eieren is bestemd voor de Duitse markt. Duitse consumenten hebben geen probleem met witte eieren.

Nederlandse supermarktketens zijn meer witte eitjes gaan inkopen om ze in het budgetsegment te kunnen aanbieden. Ze gaan er vanuit dat de consument, eenmaal voor het schap, zijn vertrouwde, bruine - wat duurdere - eitjes kiest. Want ook Nederlanders blijken de voorkeur te geven aan een bruin eitje; om dat te kunnen kiezen, moet er ook onder dat duurdere eitje iets te koop zijn. Alleen het Kipster-ei onderscheidt zich aan de bovenkant, maar dat wordt dan ook officieel bewierookt als duurzaam.

Tip voor Pasen: witte eieren laten zich mooier beschilderen tot paaseieren.
Dit artikel afdrukken