Momenteel telt België 5,5 miljoen bruine en 3,5 miljoen witte legkippen. Nederland huisvest zo'n 35 miljoen legkippen. Ze zijn goed voor ruim 10 miljard eieren per jaar. De verhouding tussen de bruine en witte legkippen, en dus de bruine en witte eieren, is tegenwoordig evenredig. Een paar jaar geleden was dat nog 40% wit en 60% bruin. De verschuiving komt doordat boeren zelf voor witte eieren kiezen. Witte eieren zijn goedkoper te produceren. Het scheelt 0,5 cent per ei. Ook vinden de (witte) eitjes van Kipster, die exclusief bij Lidl te koop zijn, gretig aftrek vanwege hun duurzaamheid.
Vanwege die duurzaamheids- en kostenaspecten leggen supermarkten in België en Nederland, zoals Albert Heijn, Carrefour, Delhaize en Lidl in toenemende mate witte eieren in de schappen. Het Belgische Colruyt gaat dat - opnieuw - proberen vanaf september. Een paar jaar geleden verving Colruyt het bruine ei door een wit ei. Slechts 30% van de consumenten was bereid om over te stappen naar het witte ei en de eierverkoop bij Colruyt daalde met 20%. Een verklaring waarom de Belgen liever bruine eieren kiezen, ontbreekt.
Nederland is de grootste exporteur van eieren in Europa, en zelfs in de wereld. De helft van de Nederlandse eieren is bestemd voor de Duitse markt. Duitse consumenten hebben geen probleem met witte eieren.
Nederlandse supermarktketens zijn meer witte eitjes gaan inkopen om ze in het budgetsegment te kunnen aanbieden. Ze gaan er vanuit dat de consument, eenmaal voor het schap, zijn vertrouwde, bruine - wat duurdere - eitjes kiest. Want ook Nederlanders blijken de voorkeur te geven aan een bruin eitje; om dat te kunnen kiezen, moet er ook onder dat duurdere eitje iets te koop zijn. Alleen het Kipster-ei onderscheidt zich aan de bovenkant, maar dat wordt dan ook officieel bewierookt als duurzaam.
Tip voor Pasen: witte eieren laten zich mooier beschilderen tot paaseieren.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mijn moeder keek in de winkel altijd in het doosje of het toch wel bruine eieren zijn. 'De bruine hebben een ander (dikkere?) schaal en koken minder snel kapot.' Als dat waar is, zou dat dan komen omdat bruine kippen meer eten?
#1 Joep, ik wil niet onvriendelijk doen, maar jouw moeder geloofde in een fabeltje. Normaal is schaalkwaliteit het meest afhankelijk van de leeftijd van de hennen, kleur is nauwelijks of niet van invloed.
De verhouding wit/bruin in NL is overigens al een stuk verder dan 50/50, het is nu ca 65/35% en waarschijnlijk al weer iets meet voor wit, dit is half jaar oude data.
De dikte van de schaal heeft toch met het calcium in de voeding te maken? Dan maakt de kleur niet uit.
Ik koop altijd zo'n grootverpakking, daar zitten vaak bruine in, maar soms ook witte. Ik snap niet helemaal waarom dat verschilt, maar verder merk ik geen verschil.
Vanavond (NPO 3 van 20:25-21:00 uur) de Keuringsdienst van Waarde met een herhaling van de aflevering over witte en bruine eieren.
Ik denk dat er een rekenfout in het stuk staat. 14 miljoen ton voer besparen zal 14 miljoen kilo moeten zijn.