Nederland bouwt inmiddels huizen die van het gas zijn. Bestaande huizen moeten aan de elektrische warmtepomp. Fossiele brandstoffen zijn taboe.

Afgelopen weekend klonk vanuit de olieindustrie een heel ander geluid in het Financieele Dagblad. De krant schrijft: de wereld moet de komende decennia duizenden miljarden dollars blijven investeren in de productie van olie en gas. Gebeurt dat niet, dan ontstaat een groot tekort in 2040. De vraag naar fossiele brandstoffen zal namelijk in weerwil van klimaatmaatregelen groot blijven; grote delen van de wereld staan pas aan de vooravond van hun economische ontwikkeling en die vraagt om veel, heel veel energie.

Een korte samenvatting: omdat nieuwe technologieën nog lang niet beschikbaar zijn voor de elektrische samenleving zullen we nog minstens twee decennia méér CO2 uitstoten dan we nu doen. De energie-econoom Spencer Dale werkt voor oliemaatschappij BP en heeft er geen enkele moeite mee om zijn realisme over de toestand in de beschikbaarheid van en vraag naar energie aan de krant duidelijk te maken.

Dale wijst bovendien op een minder bekend aspect van het Parijse Klimaatakkoord: "Als je alle individueel ingediende “Parijs-beloftes” van landen bij elkaar optelt, dan zal de CO2-emissie in de wereld niet dalen, maar blijven toenemen." Die ongemakkelijke waarheid merkte ook het IPCC, het VN-klimaatpanel, al eens stilletjes op.
Het Financieele Dagblad - 'Er zijn duizenden miljarden dollars investeringen in olie en gas nodig'
  • Deel
Druk af