In Denemarken wordt gewerkt aan een klimaatetiketteringssysteem voor voedingsmiddelen. Makkelijk is dat niet, schrijft Food Tank.
Denemarken wil tegen 2050 koolstofneutraal zijn, zei de Deense regering in oktober 2018. Om dat plan te realiseren wil de regering samen met supermarkten ook klimaatlabels ontwikkelen voor voedingsmiddelen.
Op alle voedselproducten moeten stickers komen. Op zo’n label is te zien hoeveel CO2 bijvoorbeeld de teelt, het transport en de opslag in een koelhuis van een appel kost.
Een introductiedatum is nog niet vastgesteld, de ontwikkeling van een dergelijk systeem kost veel tijd. Zo moeten water- en landgebruik, levenscyclusanalyse (LCA), broeikasgasemissies en voedselkilometers allemaal meegenomen worden. Bij versproducten spelen seizoensinvloeden ook nog een belangrijke rol.
Ingewikkeld blijkt met name de vraag hoe je het milieueffect afweegt tegen de voedingswaarde van een product. Anders gezegd: is een gezond en voedend product dat minder gunstig scoort, slechter dan een product dat gunstiger scoort, maar minder voedt? Klimaatvriendelijke voeding is immers niet automatisch ook de beste.
Dit artikel afdrukken
Op alle voedselproducten moeten stickers komen. Op zo’n label is te zien hoeveel CO2 bijvoorbeeld de teelt, het transport en de opslag in een koelhuis van een appel kost.
Een introductiedatum is nog niet vastgesteld, de ontwikkeling van een dergelijk systeem kost veel tijd. Zo moeten water- en landgebruik, levenscyclusanalyse (LCA), broeikasgasemissies en voedselkilometers allemaal meegenomen worden. Bij versproducten spelen seizoensinvloeden ook nog een belangrijke rol.
Ingewikkeld blijkt met name de vraag hoe je het milieueffect afweegt tegen de voedingswaarde van een product. Anders gezegd: is een gezond en voedend product dat minder gunstig scoort, slechter dan een product dat gunstiger scoort, maar minder voedt? Klimaatvriendelijke voeding is immers niet automatisch ook de beste.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De constatering is juist denk ik: klimaatvriendelijk voedsel is niet altijd mensvriendelijk voedsel.
Wat ik begrijp uit de literatuur is dat je in grote lijnen kunt zeggen, dat meuk een lage eco voetafdruk heeft en kwalitatief hoogwaardig voedsel een hoge eco voetafdruk. Een vergelijkbare hoge voedingswaarde laat geen echte verschillen zien tussen dierlijk of plantaardig.
Maar dat moet het wel worden. Als wij het niet kunnen wie dan wel? Zie ook: niet klagen.
De ecologische voetafdruk van voedsel schiet nog eens extra omhoog als het bewerkt wordt.
Niet alleen de benodigde energie, maar ook verpakking, afvalverwerking van die verpakking, grote hoeveelheden schoon water (zelfs voor het bottelen van bronwater), onnodig transport over grote afstanden, werknemers die met de auto naar de voedselfabriek rijden, en met hun verdiende loon vliegreisjes boeken.....
Maar hoe weeg je al die factoren als water- en landgebruik, broeikasgasemissies en voedselkilometers? En telt bijvoorbeeld een liter water hier in Nederland evenveel als een liter water op een plek waar (regen)water meer schaars is?