China is de grootste varkensvleesproducent ter wereld en varkensvlees is er de belangrijkste bron van dierlijke eiwitten. Vorig jaar augustus werd voor het eerst de gevreesde varkensziekte Afrikaanse varkenspest vastgesteld in China.

Sindsdien heeft de ziekte zich in alle Chinese provincies genesteld. Ook in Vietnam en Cambodja zijn besmettingen vastgesteld en is een productiedaling te verwachten.

Tekort
Rabobank Research schat in een vorige week gepubliceerd rapport dat van de Chinese varkensstapel, die zo'n 360 miljoen varkens telt, er 150-200 miljoen zullen sterven of geruimd moeten worden. Tegen het voor varkens en wilde zwijnen dodelijke virus bestaat geen vaccin.

Als aan de bestaande consumptie moet worden voldaan, zou China zijn inkopen op de wereldmarkt verzesvoudigen
Dat betekent dat de productiecapaciteit met zo'n 30% zal afnemen. Het volume is vergelijkbaar met de totale Europese varkensvleesproductie, schrijft Bloomberg. Normaal gesproken importeert China minder dan 5% van zijn varkensvlees. Als aan de bestaande consumptie moet worden voldaan, zou China zijn inkopen op de wereldmarkt verzesvoudigen. Zo groot is het beschikbare volume echter niet. De markt staat voor een tekort.

Prijsstijging
China zal op zoek gaan naar andere eiwitbronnen en deze ook in grotere hoeveelheden willen importeren. Prijzen van andere eiwitbronnen, of dat nu kip, rundvlees, vis of vleesvervangers zijn, zullen wereldwijd gaan stijgen. "Wij verwachten dat als China meer varkensvlees gaat importeren, het aanbod in andere landen krapper wordt en de prijzen zullen stijgen. Niet alleen voor varkensvlees, maar ook voor andere eiwitbronnen," aldus Rabobank-analist Christine McCracken.

Schaarste
Maar daarmee is het verhaal nog niet af. Ook al wrijven varkensboeren en -journalisten in Nederland, Duitsland, Denemarken en Spanje zich al in de handen bij het vooruitzicht op stijgende prijzen en meer export, is er simpelweg niet genoeg varkensvlees beschikbaar om die 30% daling op te vangen. Bovendien zal het zeker 3 jaar duren voor de Chinese varkenssector weer op peil is. Daar komt nog eens bij dat Chinese varkensvleesproducenten, vanwege het risico op herbesmetting, niet staan te springen om hun productie weer snel op te schalen.

Te veel soja
Er is nog een keerzijde. De kleinere Chinese varkensstapel heeft ook minder veevoer nodig. De vraag naar veevoer en specifieke landbouwproducten, zoals soja - een belangrijke factor in de handelsoorlog tussen China en de VS -, zal afnemen. "Deze situatie is nooit gezien en er zitten veel aspecten aan die we nog niet helemaal begrijpen," zegt Rabo-analist Justin Sherrard. AVP kan een 'gamechanger' in de landbouw wereldwijd worden, zei CEO Mark Lyons van Alltech, een toeleveringsbedrijf voor de agrarische sector, afgelopen maand al.
Dit artikel afdrukken