Om te laten zien hoe Nutriscore werkt, heeft de Consumentenbond 50 tussendoortjes van dit voedselkeuzelogo voorzien. Hiermee wordt in één oogopslag duidelijk hoe (on)gezond een tussendoortje is. Slechts een vijfde scoort (zeer) goed.
Veel gezond ogende tussendoortjes, zoals mueslirepen, havermoutrepen en pindakaasrepen, bevatten in werkelijkheid veel suiker en/of verzadigd vet. Nutriscore, dat producten indeelt van A (gezond) tot E (ongezond), werkt goed om zulke tussendoortjes te ontmaskeren.
Zo krijgen de Zonnatura Rijstwafels yoghurt – net als Mars en KitKat – een E. Het ‘yoghurt’ laagje heeft qua voedingswaarde veel weg van witte chocolade. Een pakketje van 3 wafels bevat bijna 4 suikerklontjes en 8 gram verzadigd vet. Ook gelijksoortige producten van hetzelfde merk kunnen heel verschillend scoren: Bolletje Goed Bezig Cranberry krijgt een D, de Havermout Naturel variant van hetzelfde merk een B.
De Nederlandse supermarkten hebben besloten het logo in te willen gaan voeren. De voedselverwerkende industrie sputtert nog tegen. Conform het Preventieakkoord moet er 'een' voedselkeuzelogo komen. Gegeven het besluit van de supermarkten ligt de keuze voor Nutriscore voor de hand.
Op het VMT-congres over het Preventieakkoord maakte staatssecretaris Paul Blokhuis vandaag duidelijk hoe hij denkt over D en E voedsel. Blokhuis is eindverantwoordelijk voor het akkoord.
Stop met verkopen ‘verrekte zooi’ duidelijke taal van Blokhuis #ffe2019 pic.twitter.com/NqXJpSmDGK
— José van Gerven (@josevangerven) April 9, 2019
Er is ook kritiek op het logo te horen omdat het gebaseerd is op gedachten over gezonde voeding die mogelijk niet kloppen. De Belgisch hoogleraar Frédéric Leroy behoort tot die stroming.
50 shades of beige...https://t.co/Ml7h5UFuIf
— Frédéric Leroy (@fleroy1974) April 9, 2019
Eind van het jaar horen we dus of het de Nutriscore wordt en daarna gaat het gesputter weer vrolijk verder.
Niet lang geleden nog een vinkje voor groentechips want het is groente; straks wellicht nutri-score D want er zit zonnebloemolie in.
Wie weet krijgen we dan groentechips met een gezondere soort olie.
Of we gaan groente eten zonder dat de fastfood industrie er mee bezig is geweest, wie weet.
Nutriscore is een farce, een doodgeboren kindje. Op Twitter gaan heerlijke (en daarmee ook treurige) voorbeelden rond van onbegrijpelijke scores. Friet met score A, ondefinieerbare ontbijt rommel met score A, en daartegenover roquefort met score E en sardines in olijfolie met score D.
Lekker verder dromen dat dit ook maar iets bijdraagt aan gezondere voeding.