Met veiligheid wordt in Nederland "uiterst slordig" omgesprongen, zegt Pieter van Vollenhoven, die maandag zijn nieuwe boek Oproep van een waakhond presenteerde.
Kijk naar de cafébrand in Volendam, de vuurwerkramp in Enschede of de fipronilcrisis in de eiersector. "Gesjoemel met regels, bewust genomen risico's, ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden," aldus de bijna 80-jarige oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
Van Vollenhoven heeft een oplossing. Voeg alle 10 bestaande veiligheidsinspecties samen tot één nationale inspectie, die toezicht houdt op de sociale, fysieke en digitale veiligheid in alle sectoren. Van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, verantwoordelijk voor voedselveiligheid tot de Onderwijsinspectie.
Onafhankelijk toezicht en verbetering van de waarheidsvinding zijn volgens Van Vollenhoven de voordelen van zo'n Nationale Inspectie.
De roep om onafhankelijkheid en het doorsnijden van de navelstreng tussen inspectie en ministerie onderschrijven verschillende commentatoren ten volle.
Maar ze zien ook beren op de weg.
Verlies van expertise, papieren inspecties maar vooral de eigen bureaucratie. "In feite creëer je met een Nationale Inspectie een nieuwe bureaucratische moloch, en dat is juist iets wat de veiligheid niet gaat verbeteren," zegt hoogleraar Ira Helsloot (Besturen van veiligheid, Radbouduniversiteit) in De Volkskrant. Met andere woorden, zo'n superinspectie maakt de verleiding van risicovermijding door de overheid zo groot dat alles daar uiteindelijk voor moet wijken.
Dit artikel afdrukken
Van Vollenhoven heeft een oplossing. Voeg alle 10 bestaande veiligheidsinspecties samen tot één nationale inspectie, die toezicht houdt op de sociale, fysieke en digitale veiligheid in alle sectoren. Van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, verantwoordelijk voor voedselveiligheid tot de Onderwijsinspectie.
Onafhankelijk toezicht en verbetering van de waarheidsvinding zijn volgens Van Vollenhoven de voordelen van zo'n Nationale Inspectie.
De roep om onafhankelijkheid en het doorsnijden van de navelstreng tussen inspectie en ministerie onderschrijven verschillende commentatoren ten volle.
Maar ze zien ook beren op de weg.
Verlies van expertise, papieren inspecties maar vooral de eigen bureaucratie. "In feite creëer je met een Nationale Inspectie een nieuwe bureaucratische moloch, en dat is juist iets wat de veiligheid niet gaat verbeteren," zegt hoogleraar Ira Helsloot (Besturen van veiligheid, Radbouduniversiteit) in De Volkskrant. Met andere woorden, zo'n superinspectie maakt de verleiding van risicovermijding door de overheid zo groot dat alles daar uiteindelijk voor moet wijken.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Cecile, heb ik recent niet een commentaar van een foodlog lid gelezen dat er in Nederland vaak zeer slordig met verschillende zaken wordt omgesprongen.
Je zult begrijpen dat ik zeer veel respect heb voor al het werk dat hij voor Nederland gedaan heeft.
Ik kan je nog wel een leuke anekdote over hem vertellen. Na zijn afstuderen kwam hij samen met een geselecteerd aantal studenten op opleiding op het KMA tot adjudant. Pieter hield van ketchup en vroeg regelmatig om ketchup. Om hem dit af te leren werd hij in de vijver gegooid. Niet verder vertellen.
De Amerikaanse president Donald Trump is een groot tegenstander van centralisatie. Maar zijn plan om het voedselveiligheidstoezicht te decentraliseren lijkt desastreus uit te pakken, schrijft Grist.
Trump kondigde vorig jaar januari aan het toezicht op varkensslachterijen in de sector zelf te beleggen. Het plan zou in mei in kunnen gaan.
Maar: uit een pilot bij 5 slachthuizen (van de 616 officieel door de USDA geïnspecteerde) blijkt dat bij slachthuizen die hun eigen inspecties uitvoeren, opvallend veel overtredingen plaatsvinden op het gebied van voedselveiligheid en dierenwelzijn.
Een citaat uit een inspectierapport: "Niet alleen zijn de leidinggevenden van de fabriek niet opgeleid, ook de medewerkers die de inspectietaken van de USDA overnemen hebben geen idee wat ze doen. De meesten van hen komen de fabriek binnen zonder kennis van pathologie of de industrie in het algemeen".
"De voedselveiligheid is in het gedrang. Waar de bezoedeling met uitwerpselen onder het pilotprogramma is toegenomen (hoewel het bedrijf het goed verbergt), worden de inspecteurs van de USDA aangemoedigd om de slachtlijn bij fecale besmetting niet te stoppen".