Uit de nieuwsbrief van Biofach van vanmorgen:
Zwitsers spenderen jaarlijks 102 EUR aan biologische levensmiddelen. Ze worden op de voet gevolgd door Denemarken met 80 Euro per hoofd van de bevolking per jaar. Oostenrijk ligt met 64 EUR net voor op Duitsland met 56 EUR. Tot de spelers op het middenveld behoren de Britten (47 EUR), Zweden (42 EUR), Italianen (32 EUR), Nederlanders (28 EUR) en Fransen (27 EUR). Aan de onderkant van de markt bevinden zich de Belgen (23 EUR), de Ieren (16 EUR) en Spanjaarden (2 EUR). De gegevens hebben betrekking op 2006 (muv Ierland, 2005).
Nou moet je weten dat het leven in Zwitserland fors duurder is dan in Nederland. Ik hoop maar dat er voor dat soort gegevens - in Nederland is eten het goedkoopst van heel Europa- gecorrigeerd.
Een heel andere vraag: wat zou nou dit soort nationale verschillen verklaren? Opvallend is dat Duitstalige landen het best scoren, gevolgd door de Scandinavische. Betekent dat iets of is het toeval?
Dit artikel afdrukken
Zwitsers spenderen jaarlijks 102 EUR aan biologische levensmiddelen. Ze worden op de voet gevolgd door Denemarken met 80 Euro per hoofd van de bevolking per jaar. Oostenrijk ligt met 64 EUR net voor op Duitsland met 56 EUR. Tot de spelers op het middenveld behoren de Britten (47 EUR), Zweden (42 EUR), Italianen (32 EUR), Nederlanders (28 EUR) en Fransen (27 EUR). Aan de onderkant van de markt bevinden zich de Belgen (23 EUR), de Ieren (16 EUR) en Spanjaarden (2 EUR). De gegevens hebben betrekking op 2006 (muv Ierland, 2005).
Nou moet je weten dat het leven in Zwitserland fors duurder is dan in Nederland. Ik hoop maar dat er voor dat soort gegevens - in Nederland is eten het goedkoopst van heel Europa- gecorrigeerd.
Een heel andere vraag: wat zou nou dit soort nationale verschillen verklaren? Opvallend is dat Duitstalige landen het best scoren, gevolgd door de Scandinavische. Betekent dat iets of is het toeval?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik weet uit een periode van leven en koken in Spanje (Noord Catalonie) dat daar (bijna 15 jaar terug) wel langzaamaan belangstelling was voor 'biologica', maar dat het voor veel mensen ook niet van belang was.
In ieder geval niet voor hun groenten, want dat werd voor een heel groot deel zelf gekweekt.
Lokaal, zowel wijn, vlees, kaas e.d. was ook een dagelijks gebeuren. Lokaal hoeft niet en is vaak ook niet biologisch, maar wel logisch. (Pun intended).
Dit was in het laaggebergte, kan me voorstellen dat het in steden anders ligt.
Maar goed, dit is een niet te verifieren, oude eigen observatie.
"Opvallend is dat Duitstalige landen het best scoren, gevolgd door de Scandinavische. Betekent dat iets of is het toeval?"
Gemiddeld hogere koopkracht per hoofd?
En Nederlanders dan?
Maar die staan toch heel erg op de prijs? Ik raad maar iets: Nederlanders op Foodlog klagen nogal eens over kwaliteitsbewustzijn van hun landgenoten. En (zonder die discussie hier te willen voeren): mensen verbinden bio wellicht nogal eens aan kwaliteit.
Ja, Steven, en juist daarom is koopkracht geen verklaring.
Neem willekeurg welk handboek economie. Het onderdeel 'psychologische factoren achter prijselasticiteit' kan je verder helpen.