May wil die tijd gebruiken om alsnog een brexitdeal goedgekeurd te krijgen in het Britse Parlement. De brexitimpasse is tot een politiek drama zonder weerga uitgegroeid, nadat het Britse Lagerhuis voor de derde keer May's voorstel verwierp en er ook geen enkele meerderheid te vinden bleek voor de vele door de parlementsleden voorgesteld alternatieven.

Bij gebrek aan eenheid in haar eigen Tory-partij om een no deal-brexit te voorkomen, zocht May deze week het gesprek met Jeremy Corbyn, de leider van oppositiepartij Labour. Ze spraken elkaar inmiddels drie keer.

Die gesprekken zijn nog niet 'opgeblazen', wat als teken van voortgang geïnterpreteerd mag worden.

Labour staat een 'soft brexit' voor, iets dat lijkt op vrij verkeer van EU-ingezetenen en een douane-unie naar Noors model. Hardliners binnen de Conservatieve partij gruwen daarvan. Maar aangezien een tweede referendum of nieuwe verkiezingen nog minder acceptabel zijn, ligt May's enige kans(je) op een meerderheid wellicht toch in die richting.

Vanuit de EU is er nog geen officiële reactie. May vroeg al eerder om uitstel tot 30 juni, maar kreeg tot 22 mei. Wel zingt in EU-kringen het woord 'flextension' rond, schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd.

Tusk zou van plan zijn op de ingelaste top van aanstaande woensdag de overige lidstaten voor te stellen in te stemmen met een uitstel van een jaar, tot 10 april 2020. Daarmee zou hij willen voorkomen dat de Britten de komende tijd keer op keer om een kort uitstel moeten vragen.

Europese verkiezingen
Waarom 30 juni? Dat is de datum die voorzien is voor de installatie van het nieuwe Europees Parlement, waar verkiezingen voor gehouden worden van 23 tot 26 mei. De EU stelt als eis dat als Groot-Brittannië nog deel uitmaakt van de EU op het moment van de verkiezingen, het land daar ook aan zal moeten meedoen. May erkent dat in de uitstelbrief en geeft aan dat de Britse regering voorbereidingen treft voor die deelname. Mochten de Britten er dan toch vóór 23 mei alsnog uitkomen, kan de brexit meteen ingaan en blaast de regering die verkiezingen weer af.



Dit artikel afdrukken