In Zuid-Azië, Sub-Saharaans Afrika en Oost-Azië neemt de levensverwachting van kinderen met respectievelijk 30, 24 en 23 maanden af. De oorzaken zijn luchtvervuiling door verkeer en industrie, maar ook vuile lucht binnenshuis als gevolg van onder meer koken op open vuur. In de meest ontwikkelde landen kost luchtvervuiling de kinderen minder dan 5 maanden van hun levensverwachting, schrijft The Guardian.

Mongolië meest vervuild
Welke effect de luchtvervuiling heeft op kleine kinderen laat de BBC zien in een filmpje over Ulaanbataar, de hoofdstad van Mongolië.

Om de onverdraaglijke kou op afstand te houden, zien de in grote getalen naar de stad getrokken steppebewoners zich gedwongen onbewerkte steenkool te stoken. Met als gevolg dat de luchtvervuiling er niet alleen te zien, maar ook te ruiken en te proeven valt.

Waar de Wereldgezondheidsorganisatie een grenswaarde voor fijnstof hanteert van <25 µg/m3, werden in Ulaanbatar in januari waarden van meer dan 3.320 gemeten. Wanhopige ouders zien maar één oplossing: hun kind terugsturen naar de wijdse steppe, terwijl ze zelf in de stad blijven om in hun bestaan te kunnen voorzien.

Dit artikel afdrukken