Klinisch bewijs dat het mediterrane dieet de kans op hart- en vaatziekten verlaagt, is nog maar matig overtuigend maar wijst wel de goeie kant op. Bewijs dat patiënten die al kampen met hart- en vaatziekten baat hebben bij een mediterraan voedingspatroon, is gebrekkig.
Dat blijkt uit een nieuwe Cochrane-review die 30 randomized controlled trials (RCT’s) onder de loep nam, met in totaal meer dan 12 duizend deelnemers. Het mediterrane dieet bestaat uit veel groente- en fruit, noten, zaden, olijven, olijfolie, vis, een beetje rode wijn en vooral weinig bewerkte voedingsmiddelen, zoetigheid en rood vlees.
Bijzonder aan de review is dat deze alleen naar RCT’s - gecontroleerde klinische studies - onder de loep neemt, de ‘gouden standaard’ binnen het voedingsonderzoek. Bewijs dat het mediterrane dieet hart- en vaatziekten kan voorkomen, was tot nu toe voornamelijk gebaseerd op grote observationele (op vragenlijsten gebaseerde) studies, zoals de Zevenlandenstudie.
Ondanks het grote aantal studies dat nu is meegenomen, blijft onduidelijk of eten volgens het mediterrane eetpatroon gunstig is voor personen met risico’s op hartziekten, concluderen de auteurs. De onderzoekers merken op dat er momenteel 7 grote studies lopen naar het mediterrane dieet. Ze hebben daar hoge verwachtingen van en stellen daarom hun definitieve oordeel uit.
Cochrane Library - Cochrane Library
Dat blijkt uit een nieuwe Cochrane-review die 30 randomized controlled trials (RCT’s) onder de loep nam, met in totaal meer dan 12 duizend deelnemers. Het mediterrane dieet bestaat uit veel groente- en fruit, noten, zaden, olijven, olijfolie, vis, een beetje rode wijn en vooral weinig bewerkte voedingsmiddelen, zoetigheid en rood vlees.
Bijzonder aan de review is dat deze alleen naar RCT’s - gecontroleerde klinische studies - onder de loep neemt, de ‘gouden standaard’ binnen het voedingsonderzoek. Bewijs dat het mediterrane dieet hart- en vaatziekten kan voorkomen, was tot nu toe voornamelijk gebaseerd op grote observationele (op vragenlijsten gebaseerde) studies, zoals de Zevenlandenstudie.
Ondanks het grote aantal studies dat nu is meegenomen, blijft onduidelijk of eten volgens het mediterrane eetpatroon gunstig is voor personen met risico’s op hartziekten, concluderen de auteurs. De onderzoekers merken op dat er momenteel 7 grote studies lopen naar het mediterrane dieet. Ze hebben daar hoge verwachtingen van en stellen daarom hun definitieve oordeel uit.
Tja, dan kom je toch weer uit bij een wetenschapfilosofisch vraagstuk, en dat is of de RCT überhaupt antwoord kan geven op dit soort onderzoeksaanvragen. Er zitten overduidelijk grenzen aan het RCT model binnen voedingswetenschappelijk onderzoek. Kortom, werkt het mediterrane dieet niet, of werkt de onderzoeksmethode niet?
Nee Dennis dit is geen wetenschapsfilosofisch vraagstuk. Het is heel gewoon een probleem van ontzettende slordigheid.
Wicher, kun je uitleggen wat er slordig is en wat er moet worden gedaan om die slordigheid op te lossen en heldere antwoorden te krijgen?
Er zijn vele voorbeelden van dat wij als Nederlanders een zeer slordige manier van werken hebben. In de tijd dat ik in 1978 bij EXXON CHEMICAL ging werken waarschuwde mijn Amerikaanse baas mij al dat hij had ervaren dat Nederlanders een natuur van slordig werken kennen.
Minister Dekker heeft zich in vele bochten moeten wringen om zijn huid te redden. Ook bij verschillende rechtzaken zie je vele slordigheden, bv de Deventer moordzaak.
Bij een RCT studie behoor je precies te vertellen wat de kwaliteit is van bijvoorbeeld de olijfolie die je bij die studie hebt gebruikt en je moet ook aangeven hoe je dat hebt gecontroleerd.
In de Cochrane studie die Huib Stam heeft aangehaald is niet te vinden hoe men de kwaliteit van de capsules heeft gecontroleerd en welk type capsules men heeft gebruikt.
En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Mijn mening is dat ieder dieet dat is gebaseerd op onbewerkte, zuivere Olijfolie tot het MD dieet behoort. Alle landen om de Middellandse Zee hebben individuele verschillen, maar de effecten daarvan op onze gezondheid zijn in het al algemeen bekend. Deze zienswijze wordt in Nederland natuurlijk niet door hoogleraren humane voeding gedeeld. Mijn antwoord daarop is dat ik nog nooit één hoogleraar ben tegengekomen die op de hoogte is van de aanwezigheid van zeer gezonde stof squaleen in olijfolie. Ook het Voedingscentrum heeft geen idee wat precies de samenstelling van olijfolie is.
Ellen de Visser, wetenschapsjournalist van de Volkskrant (29 augustus 2015), laat U ook volledig in de steek, zelfs na contact met twee hoogleraren uit Wageningen. En dan moet u weten dat olijfbomen al duizenden jaren olijfolie produceren. Het is waarschijnlijk één van de oudste oliën in de Wereld.
Gaat men naar www.scholar.google.com dan vindt men onder het onderwerp:
Olive oil and squalene een hoeveelheid van 20.000 artikelen en bij
Olive oil, squalene and cancer 8800 articles;
Olive oil, squalene and eye diseases 7100 articles
Bij voorbeeld: In de Lancet Oncologie van 1999:
Olive-oil consumption and health: the possible role of antioxidants.
Epidemiological data show that the Mediterranean diet has significant protective effects against cancer and coronary heart disease. We present evidence that it is the unique profile of the phenolic fraction, along with high intakes of squalene and the monounsaturated fatty acid, oleic acid, which confer its health-promoting properties