De jury die Bayer twee weken geleden in San Francisco schuldig bevond aan het veroorzaken van de kanker die Edwin Hardeman opliep, stelde woensdag 27 maart de straf vast. Hoewel er wetenschappelijk geen oorzakelijk verband is vast te stellen, oordeelde de jury dat de man ziek is geworden omdat hij Roundup met glyfosaat in zijn tuin gebruikte.

Bayer moet $80 miljoen betalen, waarvan $5 miljoen als schadevergoeding. Producent Monsanto, dat door Bayer voor $63 miljard werd overgenomen, is schuldig aan nalatigheid. Het bedrijf waarschuwt niet voor mogelijk kankergevaar bij mensen die Roundup toepassen. Volgens Bayer is dat ook niet nodig omdat er geen sprake is van kankerrisico.

Bayer gaat tegen het oordeel in beroep. Er liggen nog 11.200 van deze cases op Bayer te wachten. Reuters merkt op dat deze case alvast een indicatie geeft van de manier waarop de rechtbank de andere 760 cases die alleen al in San Francisco op stapel staan zal behandelen.

Bayer zou in het verleden hebben overwogen alle glyfosaatzaken tegen het bedrijf af te kopen voor $5 miljard. Op de beurs verloor het al $7,5 miljard als gevolg van de nieuwsberichten over de vaststelling van de jury in San Francisco dat er een causaal verband is tussen het gebruik van glyfosaat in een tuin en kanker bij degene die het daarin toepaste. Wie die bedragen bij de overnamesom optelt, komt uit op ruim €75 miljard; bijna 20% meer dan Bayer bereid was te betalen voor de aandelen Monsanto.
Reuters - U.S. jury says Bayer must pay $80 million to man in Roundup cancer...
  • Deel
Druk af