Dat ontdekten promovenda Marjolein Buisman en haar collega Jochem Jonkman van de Wageningen Universiteit. Zij namen 4 edities van het Nederlandse Margriet Kookboek onder de loep over een periode van 70 jaar. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Nutritional Science.

Het Margriet Kookboek geldt al jarenlang als hét Nederlandse basiskookboek en is daarom een geschikte indicator voor Nederlandse eetpatronen. De onderzoekers selecteerden en analyseerden in totaal 187 recepten voor avondmaaltijden uit verschillende edities uit 1950, 1970, 1989 en 2010. Ze vergeleken de data met de Dutch National Food Consumption Survey (NDFCS). De NDFCS, de nationale voedselconsumptiepeiling in het Nederlands, is een enquête die sinds 1987 door het RIVM wordt afgenomen om de Nederlandse voedselconsumptie en voedingsstatus te peilen.

Hoewel de portiegrootte afnam, valt op dat het aandeel dierlijke eiwitten per portie toenam
Kleinere porties
Uit een computeranalyse van de ingrediënten blijkt dat de porties door de jaren heen kleiner werden. Wat het vlees betreft bevatten de meeste recepten (87) varkensvlees, gevolgd door rundvlees (41). In 38 recepten stond vlees niet op de ingrediëntenlijst. De recentere kookboeken bevatten recepten met vooral ‘gemakkelijk te bereiden vlees’, zoals kip.

Meer dierlijke eiwitten
Hoewel de portiegrootte afnam, valt op dat het aandeel dierlijke eiwitten per portie toenam. Dit in tegenstelling met de resultaten van de NDFCS, waaruit zou blijken dat het aandeel plantaardige eiwitten juist toeneemt. Een ander verschil met de resultaten van de enquête is de toename van de hoeveelheid koolhydraten. “Dit komt mogelijk omdat juist de tussendoor-snacks en boterhammen rijk zijn aan koolhydraten,” zegt Buisman. In haar onderzoek lag de focus op avondmaaltijden, waarin waarschijnlijk minder koolhydraten zitten. Verder kwamen de resultaten van de kookboekanalyse en de enquête grotendeels overeen.

De promovenda moedigt andere onderzoekers aan om het onderzoek uit te breiden door bijvoorbeeld ook te kijken naar recepten voor ontbijt en lunch. “Ik denk niet dat kookboekanalyses enquêtes kunnen vervangen, want enquêtes leveren veel meer detail. Maar je kunt er wel met relatief weinig moeite trends uit halen, en daar kun je dan met een enquête gerichter op inzoomen,” aldus Buisman.
Dit artikel afdrukken