image

Dit is een gevacumeerd stuk longhaas dat ik via via kreeg. Het is afkomstig van slager Kees Janson uit Heusden (N-Brabant), één van de betere van ons land.

We genoten er eergisteravond van. Het voelt goed. Wij vroegen hier in januari aandacht voor dit 'lange vlees'. In maart volgde een artikeltje in de Janneke Vreugdenhil's vraag/antwoord rubriek in de NRC. Slager Janson verkoopt het sinds kort en legde dat artikeltje op de toonbank.

In overleg met Franse klanten schijnt hij ermee te hebben geëxperimenteerd. Hij kwam tot de conclusie dat deze binnenspier bij voorkeur van de Longhaas van een dikbil koe komt die minstens 1x heeft gekalfd. Je bakt het vlees bij voorkeur in een grillpan. Kort aan de ene, en al even kort aan de andere kant. Lekker 'bleu', oftewel 'rare'.

Janson verkoopt ze dikker dan ik ze in Frankrijk ken. Ik ga voor zijn snit.

Koop ze ook. Stuur ze niet naar Frankrijk (zie de doorklik hierboven). Laat meer slagers ze gaan doen!

NB: woon je in of rond Nijmegen, dan kun je bij Sjek Floor terecht. Hij was hier eerder uitgebreid zelf aan het woord
Dit artikel afdrukken