“Gooi niks in de vuilnisbak zonder je af te vragen waarom.” Dat zegt Seppe Nobels, bekroond groentechef en chef-kok van restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen, in De Morgen. Volgens Nobels kunnen we bloemkoolbladeren, wortelloof en venkelstelen prima eten.
De chef-kok ging de boer op en ontdekte dat de knol van een venkel maar 30% van de plant is. Nu maakt Nobels plantaardige tagliatelle van de venkelwortels en de jonge takken bakt de kok als asperges. Ook kun je aardappelschillen frituren tot chips en bouillon maken van uienschillen.
‘Gft-afval’ is niet alleen lekker, maar vaak ook gezond. In de schil van watermeloen zit een bloeddrukverlagende stof, citrulline. De witte vliesjes van sinaasappels werken ontstekingsremmend en verlagen het cholesterolgehalte.
Wat we van de groenten eten, is deels cultureel bepaald. In Nederland eten we bijvoorbeeld de radijzen en in India het radijsloof. Om de gehele plant te leren waarderen, helpt het om (met de kinderen) vaker de boerenvelden te bezoeken. Volgens chef Nobels wil de supermarkt consumenten dat niet leren omdat die alleen de populairste, meest verse en kwalitatief beste groenten verkoopt. We leven nog in tijden van overvloed.
De Morgen - GFT bestaat niet: zo gebruik je alles van je groenten
De chef-kok ging de boer op en ontdekte dat de knol van een venkel maar 30% van de plant is. Nu maakt Nobels plantaardige tagliatelle van de venkelwortels en de jonge takken bakt de kok als asperges. Ook kun je aardappelschillen frituren tot chips en bouillon maken van uienschillen.
‘Gft-afval’ is niet alleen lekker, maar vaak ook gezond. In de schil van watermeloen zit een bloeddrukverlagende stof, citrulline. De witte vliesjes van sinaasappels werken ontstekingsremmend en verlagen het cholesterolgehalte.
Wat we van de groenten eten, is deels cultureel bepaald. In Nederland eten we bijvoorbeeld de radijzen en in India het radijsloof. Om de gehele plant te leren waarderen, helpt het om (met de kinderen) vaker de boerenvelden te bezoeken. Volgens chef Nobels wil de supermarkt consumenten dat niet leren omdat die alleen de populairste, meest verse en kwalitatief beste groenten verkoopt. We leven nog in tijden van overvloed.
Niet meteen alles eten wat er in de GFT emmer zit.
Er zijn groentes waarvan met name de bovengrondse delen of de schillen de meeste pesticiden bevatten. Het gebruiken grote hoeveelheden schillen van citrusfruit zou ik zeker niet doen. In Duitsland staat er een waarschuwing op, bij ons niet omdat men er vanuit gaat dat de schillen niet worden genuttigd.
Wat is beter.
- opeten en via de WC lozen in de zee,
- of op de composthoop en terug de grond in?
Joep, ik was ook niet van plan om naar mijn groene kliko te rennen en daar te redden wat er nog te redden valt hoor, er zijn nu eenmaal dingen die we gewoon niet eten en veel dingen moet je schillen om het meeste insecticide kwijt te raken. Ik hoop dan ook dat die chefkok voornamelijk biologisch onbespoten gebruikt..............
Iets dat ik wel vreemd vind is dat mensen de stronken van bloemkool en broccoli weggooien of bananen die erg rijp zijn.
Gisteren zag ik bij Food CIA dat ze in Spanje complete sinaasappelen pureren, dus inclusief schil + pitten. Vervolgens gaat die puree naar Engelan, waar het verwerkt wordt tot limonadesiroop.
Ik heb een keer van een kleinere broccoli de stronk in stukjes gesneden een meeverwerkt in mijn grecht, dat vond mijn man maar niks, die had zoiets van "dat ga je toch niet eten....." Tja, wat dan, broccolisoep vinden we niet lekker. En een konijn mag geen koolsoorten heb ik ooit eens gehoord, mocht je zo'n beest al hebben.
#1, Joep, derde optie: drogen en verbranden. Op de composthoop gaan de bestrijdingsmiddelen het milieu in. Is wel veel werk.