Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van de gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw door de Environmental Working Group (EWG).
Ieder jaar publiceert de EWG een lijst met stijgers, dalers en nieuwkomers. Voor de vierde keer op rij prijken aardbeien en spinazie bovenaan de zogenoemde Dirty Dozen, de meest residurijke groente- en fruitsoorten. Ze worden gevolgd door boerenkool, een nieuwkomer in de top 12. Dat vindt EWG het meest verrassende nieuws, aangezien boerenkool een populair gezondheidsvoedsel is in de VS.
Meer dan 92% van de geteste gangbaar geteelde boerenkool bevatte 2 of meer residuen van bestrijdingsmiddelen. Een enkele steekproef bevatte tot 18 verschillende residuen. Het veelvuldigst ontdekte pesticide was Dacthal (DCPA); het werd aangetroffen op bijna 60% van de boerenkool. Het bestrijdingsmiddel is in Europa sinds 2009 verboden en in de VS geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend voor de mens.
De andere voedingsmiddelen in de Dirty Dozen zijn nectarines, appels, druiven, perziken, kersen, peren, tomaten, selderij en aardappelen. De lijst Clean 15, een lijst met groenten en fruit waarop weinig landbouwgif is gevonden, bevat onder andere avocado’s, uien, kiwi’s, broccoli , meloenen, champignons en bloemkool.
Verder beveelt de EWG biologische producten aan omdat die over het algemeen minder pesticiden bevatten.
En hoe staat het ervoor in NL/EU?
Gisteren een enorme krop eikenbladsla bij de bioloog gekocht voor 1,80. Ik heb m gewogen: 320 gram (koos ook wel de overduidelijk grootste uit de kist, die net gearriveerd was ;). Voorgesneden in plastic (en bespoten) in de supermarkt 80 gram voor 1,20. Aan de consument de keuze.
ps wassen met (even laten staan in) natriumbicarbonaat oplossing ('reinigingszout') geeft een veel beter resultaat dan alleen afspoelen. Dat komt dan in het riool terecht.
en Sander Koning Labadie : dat hangt er maar net van af. En 'residuen' hebben ook tijdens de productie hun (ook indirecte )effecten op het milieu, en daarmee op de volksgezondheid (ik ben dan geneigd antibiotica in dezelfde categorie te scharen, met hun resulterende MR pathogenen).
Daarbij komt een wereldwijd plaatje, dat ook hier zijn invloeden heeft: veel wordt geïmporteerd, zoals het GM veevoer van plantages, met steeds nieuwere, krachtiger glyfosaatvarianten geteeld.
MR organismen kunnen vanuit de USA (waar antibiotica en chemie uitbundig gebruikt worden, hier verboden) 'oversteken' (zelfs door de oceaan). Die goedkope knoflook uit China wordt op veel plekken aangeboden (het eerste waar ik op let als ik knoflook koop)….
Op de markt hier worden in het seizoen onbespoten aardbeien uit Groesbeek aangeboden (zonder biologisch keurmerk). Voor minder geld (2,50 - 3 euro per kilo meestal) dan bespoten aardbeien in de supermarkt. En verser (en in kartonnen doosje met papieren zak, niet in plastic). Je moet t maar net weten - tijd voor (over) hebben (maar als je tegelijk 4 heerlijke zachte Franse kaasjes voor 5 euro kan krijgen.... of 18 maanden Comté?). Met lokale producten is erop vertrouwen dat die aardbeien idd onbespoten zijn gebaseerd op de 'sociale controle', niet op een keurmerk ) (zo werd mijn oom - champignonteler toen - er binnen directe kringen hard mee geconfronteerd dat hij toch 'stiekem' gespoten had... in de enorme concurrentieslag die toen heerste - daarna is hij overgestapt op andere producten).
#2 Frank,
Hierbij aan de consument de keuze?
Niet iedereen woont daar waar jij woont en heeft een bioloog in de buurt.
@Sytske: als je het voorrecht(?) hebt op het platteland te wonen ver van alles vandaan heb je wel de lokale boeren. Die je kent, of kunt leren kennen door te praten. Een aantal boeren verkopen aan huis.... dorpsmarkten hebben meestal ook lokale producten. Kaasboerderijen kunnen de meest heerlijke kazen (karne/melk) aanbieden.
Zo helemaal Godvergeten hoeft dat platteland niet te zijn.
Ik op mijn beurt ben afgunstig op de Albert Cuyp in Amsterdam ;)