Laat baby’s al vroeg - vanaf de leeftijd van 4 à 6 maanden - kennismaken met allergene voedingsmiddelen, zoals pinda’s, eieren en vis, zodat ze geen allergie ontwikkelen. Dat advies geldt vanaf nu ook in de Verenigde Staten.
Vorige week publiceerde de American Academy of Pediatrics voor het eerst sinds 2000 nieuwe richtlijnen voor het voorkomen van voedselallergieën bij jonge kinderen.
Tot op heden was het advies nog om vooral te wachten met het introduceren van voedingsmiddelen die een allergische reactie kunnen opwekken bij kinderen. Koemelk mocht vanaf 1 jaar, eieren vanaf de leeftijd van 2 jaar en pinda’s, noten en vis pas vanaf 3 jaar. Ook in Nederland was dat jarenlang de gangbare praktijk, tot november 2017. Toen kwam de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde met het advies al vroeg te beginnen met de introductie van pinda en ei bij baby’s.
De afgelopen jaren verschenen verschillende onderzoeken die lieten zien dat wachten juist verkeerd kan uitpakken. Door het lichaam al op jonge leeftijd in aanraking te brengen met allergenen (de stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken), leert het daar tolerant mee om te gaan. Krijgt het lichaam niet de kans te wennen aan allergenen, dan dreigt allergie.
De Enquiring About Tolerance (EAT) studie keek naar 6 allergene voedingsmiddelen bij 1.303 3-maanden oude baby’s. Wachten met de introductie bleek niet tot minder allergieën te leiden. In 2018 kwam het Learning Early About Peanut-onderzoek (LEAP) uit. Daaruit bleek dat het introduceren van een berucht allergeen voedingsmiddel, pinda’s, bij 4 maanden oude baby's de kans op het ontwikkelen van een allergie voor pinda’s juist verkleint.
Ommezwaai
In Nederland leidden die nieuwe inzichten tot een ommezwaai. "Het nieuwe advies staat natuurlijk haaks op wat ouders lang te horen hebben gekregen," zegt kinderdiëtist Olga Benjamin in de NRC. Huisartsen en consultatiebureaus krijgen bijscholing en voorlichting. Voor de ouders zijn er voedingsschema's, informatiefolders en zelfs een kookboekje.
Hoe Amerikaanse ouders kennis moeten nemen van het nieuwe advies, is minder duidelijk. Ook voor kinderartsen zal het wennen zijn. "We komen uit een situatie van beperkingen, angst en medicalisatie," zegt een kinderarts op CNN. "Maar je moet juist niet voorzichtig zijn."
Dit artikel afdrukken
Tot op heden was het advies nog om vooral te wachten met het introduceren van voedingsmiddelen die een allergische reactie kunnen opwekken bij kinderen. Koemelk mocht vanaf 1 jaar, eieren vanaf de leeftijd van 2 jaar en pinda’s, noten en vis pas vanaf 3 jaar. Ook in Nederland was dat jarenlang de gangbare praktijk, tot november 2017. Toen kwam de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde met het advies al vroeg te beginnen met de introductie van pinda en ei bij baby’s.
De afgelopen jaren verschenen verschillende onderzoeken die lieten zien dat wachten juist verkeerd kan uitpakken. Door het lichaam al op jonge leeftijd in aanraking te brengen met allergenen (de stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken), leert het daar tolerant mee om te gaan. Krijgt het lichaam niet de kans te wennen aan allergenen, dan dreigt allergie.
De Enquiring About Tolerance (EAT) studie keek naar 6 allergene voedingsmiddelen bij 1.303 3-maanden oude baby’s. Wachten met de introductie bleek niet tot minder allergieën te leiden. In 2018 kwam het Learning Early About Peanut-onderzoek (LEAP) uit. Daaruit bleek dat het introduceren van een berucht allergeen voedingsmiddel, pinda’s, bij 4 maanden oude baby's de kans op het ontwikkelen van een allergie voor pinda’s juist verkleint.
Ommezwaai
In Nederland leidden die nieuwe inzichten tot een ommezwaai. "Het nieuwe advies staat natuurlijk haaks op wat ouders lang te horen hebben gekregen," zegt kinderdiëtist Olga Benjamin in de NRC. Huisartsen en consultatiebureaus krijgen bijscholing en voorlichting. Voor de ouders zijn er voedingsschema's, informatiefolders en zelfs een kookboekje.
Hoe Amerikaanse ouders kennis moeten nemen van het nieuwe advies, is minder duidelijk. Ook voor kinderartsen zal het wennen zijn. "We komen uit een situatie van beperkingen, angst en medicalisatie," zegt een kinderarts op CNN. "Maar je moet juist niet voorzichtig zijn."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Vreselijk interessant natuurlijk: wat was de wetenschap waard die zei dat je beter kunt wachten?
Het lijkt op de discussie die zich onder de draad over het wetenschappelijke (toepassings)foutje rond de calorische waarde van macronutriënten onttrolt.
Overigens: het nieuwe advies lijkt gewoon neer te komen op 'laat de natuur zijn gang gang, want dan past het organisme zich wel aan'.
Maar dan: we leven in een omgeving die sterk verandert en sterk verontreinigd is met contaminanten die hun traditioneel trage invloed doen gelden in een snelkookpan. Wie niet 'fit' is voor een toekomst zal dus wel degelijk last krijgen van al die nieuwigheden. Proefondervindelijk.
De ervaring: 'laat de natuur zijn gang gaan, want dan past het organisme zich wel aan', gaat vaak op voor kinderen in de groei. Helaas hebben ook hormoonverstorende stoffen op kinderen in de groei de meeste invloed. Voor volgroeide mensen met pinda allergie helpt 'laat de natuur zijn gang gaan' vaak niet meer, maar hebben weer het voordeel minder gevoelig te zijn voor hormoonverstorende stoffen.
Als je borstvoeding geeft en je eet zelf pinda's, komen daar dan sporen van in de melk, zodat het kind daar dan mee in aanraking komt? Of werkt dat niet zo?
Dit artikel sluit aan bij wetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen van allergieën bij boerderijkinderen, waarbij de eerste paar levensjaren cruciaal blijken te zijn.
Koeienstront voorkomt allergie
"Bij onderzoek van de stront in de koeienstal en de rauwe melk, waarmee de kinderen van meet af aan in contact kwamen, werden steeds opnieuw twee bacteriën gevonden die heel efficiënt bleken voor hun afweersysteem.
Kinderen uit de vergelijkingsgroep groeiden op het platteland op, maar niet op een boerderij. Zij bleken opvallend meer last te hebben van allergieën".
Dat is later bevestigd door onderzoek in België.
Boerenkinderen krijgen geen astma
"Kinderen die op een boerderij wonen en contact met veel verschillende dieren hebben, krijgen zelden astma en allergieën. Dat komt omdat een beetje minder hygiëne in de kindertijd goed is voor ons immuunsysteem".
Dit is veel te weinig bekend. In de uitzending van Nieuwsuur op 2-12-2017 (item begint na 21 minuten) zegt een pleitbezorger van de varkensindustrie: "Ik sta hier al 34 jaar in deze stal. Als het zo’n gezondheidsrisico was, waarom ben ik dan niet al lang dood. Dat had toch al lang gebeurd moeten zijn".
#1 het vorige advies lijkt niet op basis van experimenteel onderzoek tot stand gekomen, maar volledig gebaseerd op de aanname dat de allergenen te vroeg in het bloed komen. Dit als gevolg van de grotere darmdoorlaatbaarheid in de eerste maanden. Nu het juist andersom blijkt te zijn, is de hypothese simpelweg omgedraaid: dankzij de grotere darmdoorlaatbaarheid komt het lichaam tijdig in contact met de potentiële allergenen om er aan te kunnen wennen.