Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Harvard T.H. Chan School of Public Health die is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Circulation.

Om het gezondheidseffect van suikerhoudende dranken te onderzoeken gebruikten onderzoekers data uit twee bekende databases: de Health Professionals Follow-up Study (37.716 Amerikaanse mannen) en de Nurses’ Health Study (80.647 Amerikaanse vrouwen).

De studies begonnen hun metingen respectievelijk in 1986 en 1976 en eindigden in 2014. De deelnemers vulden elke 4 jaar enquêtes in waarin zij vragen beantwoordden over hun eetpatroon, leefstijl en algemene gezondheid. Hoewel dat weinig zekerheid geeft over de feitelijke consumptie, concluderen de onderzoekers dat het drinken van 2 of meer suikerhoudende dranken per dag het risico op een vroegtijdige dood door hart- en vaatziekten met 31% verhoogt. Elk extra drankje daarna zou het risico met 10% verhogen. De kans op kanker stijgt daarnaast met 18% bij regelmatige consumptie van suikerhoudende dranken.

Volgens hoogleraar epidemiologie en voeding Walter Willett van Harvard geven de uitkomsten van het onderzoek aanleiding om reclame voor suikerhoudende dranken wettelijk te beperken.

In Nederland werd door de Vrije Universiteit in 2014 een feitelijk consumptieonderzoek (Blikkie) naar het effect van frisdrank opgezet door prof. Martijn Katan. Daaruit kon eindelijk eenduidig worden geconcludeerd dat kinderen dikker worden van suikerhoudende frisdrank en niet alleen van koekjes, chips, patat en chocoladerepen.
Dit artikel afdrukken