Het Britse parlement stemde vanavond overweldigend (412 stemmen tegen 202) voor uitstel van Brexit als het land voor 29 maart geen 'deal'-brexit bereikt. Premier May zal op 20 maart voor de derde keer haar deal met de EU in stemming brengen. Op de 21e zal ze de Europese regeringsleiders ontmoeten die ze dan óf een deal die ook vanuit Londen wordt gesteund kan presenteren of bij wie ze uitstel kan aanvragen. Alleen als alle landen van de EU instemmen, kan dat uitstel worden toegestaan.

Het liveblog van de NRC schetst hoe de stemming in de late middag en vroege avond is verlopen. Een tweede referendum over brexit werd duidelijk verworpen met maar 85 stemmen voor en 334 tegen. Het volk mag zich dus niet uitspreken van de politiek. De zittende politici moeten het probleem oplossen.

In de New York Times is te lezen dat premier May haar door velen inmiddels als chaotisch en onprofessionele beoordeelde tactiek bewust zou hebben opgezet: ze confronteert haar land met haar deal, die de enige oplossing zou zijn voor brexit, dat wil zeggen een Verenigd Koninkrijk dat eigen handelsrelaties kan aangaan en toch verbonden blijft met zijn handelspartners op het vaste land en dwingt die optie voor de poorten van de hel af.

In zijn column voor de NRC beschreef politiek-filosoof Luuk van Middelaar vlak voor de stemming zijn inschatting van de situatie: brexit draait niet om geld maar om gevoelens. Om politiek dus. En dat zal, volgens hem, betekenen dat de Europese familie bij elkaar moet blijven; afvalligen worden gestraft vanuit nationale gevoelens.

Premier Rutte herhaalde gisteravond in de Kamer dat de Britten moeten kiezen: erin of eruit, maar geen eindeloos gedraal en dus ook geen lang uitstel. Onderwijl bracht het CDA in ons Haagse parlement een handgeschreven 'verloren zoon'-motie in stemming, die door de Tweede Kamer werd aangenomen: wat er ook gebeurt, de Britten zijn altijd weer welkom als ze weer bij de EU willen horen. Onze landen zijn politiek in de geschiedenis al eeuwenlang met elkaar verbonden. In zekere zin bevestigt Den Haag daarmee de stelling van Van Middelaar. Voor Frankrijk, een veel machtiger land binnen de EU en naast het VK het enige land met een serieus leger, geldt die band mogelijk wat minder betoogde Van Middelaar.

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, pleitte vanmorgen vroeg al voor een langdurend uitstel opdat de Britten goed na kunnen denken. Brexit en de EU zijn een spannend politiek avontuur geworden voor iedereen die in een EU-lidstaat woont.

Dit artikel afdrukken