Het initiatief voor de Klimaatmars kwam van Milieudefensie, de FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond. De afgelopen weken sloten zich zo'n 50 organisaties en politieke partijen aan bij de mars, om een "duidelijk signaal" te geven aan de regering dat vage beloften en halve maatregelen te kort schieten. Er zijn concrete afspraken nodig over het klimaat. "De dinosaurus dacht ook dat-ie tijd had", stond op een van de vele spandoeken, schrijft de NOS. Het kabinet moet "stoppen met treuzelen en kiezen voor échte oplossingen."

Onder de klimaatdemonstranten waren opvallend veel kinderen. Met vragen als "Hoe ziet mijn wereld eruit als ik zo groot ben als jij?" vroegen de kinderen, net als vorige maand de scholieren op het Malieveld, aandacht voor hun toekomst.

De meeste deelnemers kwamen met milieuvriendelijk vervoer naar Amsterdam. Groene bussen, al dan niet op blauwe diesel, de fiets en natuurlijk de trein. Dat leidde tot grote drukte in de treinen en op het station. Volgens de NS "zijn er veel meer mensen gekomen dan vooraf werd ingeschat."

Het programma startte om 13.00 op de De Dam, met optredens van onder meer Claudia de Breij en een toespraak van klimaatwetenschapper Heleen de Coninck. Met of zonder ambitieuze klimaatambities, zei De Coninck, "zal Nederland nooit meer hetzelfde zijn."

Op verzoek van de politie - wegens de grote drukte - ging de stoet nog voor het Dam-programma afgelopen was aan de wandel richting Museumplein. Ondanks de regen bleven veel mensen op het eindpunt nog lange tijd staan.



De mars is via de livestream na te beleven:


Het bleek een bonte stoet van kernenergiefans tot burgers die boeren nog niet begrijpen:


Dit artikel afdrukken