FlashBurger met plantenbloed gekeurd door Hiske

Volkskrant-eetrecensent Hiske Versprille at in een hip Amsterdamse tentje (Mama Deer) voor, zoals ze zelf zegt, 'patatveganisten'. Daar serveren ze als één van de eersten in Nederland de Beyond Burger, die bloedt als vlees maar helemaal van plant is. Griezelig echt zegt ze. Goedgekeurd dus. Ook voor vleeseters. Veegt straks bovendien, denkt Hiske, vieze vegaproducten uit het schap van AH en Jumbo die we nu nog lekker vinden omdat ze vega zijn.

de Volkskrant - Even geen vlees, maar wel smaakvolle net-echtburgers eten bij Deer Mama, 10 mrt 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #14
  • 12 mrt '19
  • 10:43

Een klein zijspoortje: ik kreeg gisteravond in mijn HellFresh doos een bakje vegetarische filet americain kado. Het eerste wat ik dan doe is de ingrediënten lezen, nou, heb het daarna zo de emmer in gemikkerd, er zit zoveel troep in, vooral veel soorten suikers en zetmelen, dat het ws niet eensm ere de groene kliko in mag, waar etensresten zouden horen.

Olivier van der Wal
Olivier van der Wal geinteresseerde leek
  • #13
  • 11 mrt '19
  • 19:48

Koolzaadolie bevat inderdaad omega-3, maar het is extreem kort door de bocht om daaruit te concluderen dat het gezond is.

1) Er zit ca. 9% ALA (alfa-linoleenzuur) in, dat betekent dat er ook nog 91% andere vetzuren in zitten. Die moet je ook meenemen in de analyse voor je hele product 'gezond' kunt noemen.

2) ALA is een essentieel vetzuur, dat betekent dat we het uit onze voeding moeten halen. Maar aan de andere kant hebben we maar 1-2 gram per dag nodig, en het is niet perse zo dat grotere hoeveelheden beter zijn. Natrium is ook een essentieel mineraal, maar je zult niet snel zeggen: "hier zit zout in, dus is het gezond".

3) ALA en andere meervoudig onverzadigde vetzuren zijn instabieler wegens de extra dubbele koolstof-koolstof verbindingen die makkelijker breken. Dat betekent dat zulke stoffen makkelijk reageren met zuurstof of met andere ingredienten, zoals suikers en eiwitten, en dan mogelijk schadelijke verbindingen vormen. Onder invloed van licht en hitte lopen deze reacties sneller. Om de olie te produceren en er de uiteindelijke hamburger van te maken worden veel processtappen doorlopen, waarbij ook regelmatig hitte wordt gebruikt, en producten worden gemixt of gekneed.

Bij dat laatste komen dan weer andere ingredienten kijken. Als je bijv dat erwteneiwit gaat verwerken tot een zeer fijn poeder, en dat mengt met de olie, dan heb je heel groot contact oppervlak, en dat geeft meer kans op ongewenste chemische interactie. En omdat alle ingredienten eerst zijn gezuiverd, zijn alle natuurlijke anti-oxydanten verwijderd, die in de natuur zouden helpen om deze stoffen stabiel te houden.

Enno Krol
Enno Krol Ontwerper
  • #12
  • 11 mrt '19
  • 17:44

Koolzaadolie bevat omega 3 vetzuren, die zijn gezond.

Olivier van der Wal
Olivier van der Wal geinteresseerde leek
  • #11
  • 11 mrt '19
  • 17:32

Hoe dat eiwit precies wordt gewonnen vind ik niet zo interessant. Op het moment dat je grondstoffen uit hun natuurlijke vorm haalt, en dan op andere manieren verwerkt en combineert, ben je ook bezig om de eigenschappen van de voeding te veranderen. Zelfs iets simpels als fijnmalen kan de eigenschappen veranderen.

Als ons ongezonde junkfood wordt op vergelijkbare manieren uit natuurlijke producten gehaald.

En koolzaadolie gezond ? Op basis van welk onderzoek ?

Enno Krol
Enno Krol Ontwerper
  • #10
  • 11 mrt '19
  • 17:10

Olivier van der Wal Als ze het erwten-eiwit op dezelfde manier isoleren als gedaan wordt voor soja-eiwit, dan zou ik me geen zorgen maken. Soja-eiwit concentreren gaat volgens de methode die ik ken zo: De bonen worden zeer fijn vermalen. Dat maalsel wordt in een naar boven toe blazende luchtstroom gebracht. De fractie die veel eiwit bevat, heeft een lagere soortelijke massa, zweeft bovenin de luchtstroom. Op die manier eiwit concentreren is helemaal mechanisch, komt geen hitte of chemicaliën aan te pas, heeft dus geen invloed op de voedingsstoffen zelf (behalve dan de verhoudingen). De andere ingrediënten in de Beyond Burger zijn heel gebruikelijk. Succinic Acid (barnsteenzuur, E363) = Natural acid, present in most fruits and vegetables. Annatto is een kleurstof die traditioneel toegepast wordt in cheddar kaas. Annatto is afkomstig uit de zaden van de orleaanboom.

De ingrediënten zijn niet bijzonder. Het is de manier van verwerken die een structuur geeft die het doet lijken op vlees.

Koolzaadolie is erg gezond. Erwten zijn dat trouwens ook. Ik denk dat de Beyond Burger nog wel eens heel goed uit een gezondheidstest zou kunnen komen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.