FlashBurger met plantenbloed gekeurd door Hiske

Volkskrant-eetrecensent Hiske Versprille at in een hip Amsterdamse tentje (Mama Deer) voor, zoals ze zelf zegt, 'patatveganisten'. Daar serveren ze als één van de eersten in Nederland de Beyond Burger, die bloedt als vlees maar helemaal van plant is. Griezelig echt zegt ze. Goedgekeurd dus. Ook voor vleeseters. Veegt straks bovendien, denkt Hiske, vieze vegaproducten uit het schap van AH en Jumbo die we nu nog lekker vinden omdat ze vega zijn.

de Volkskrant - Even geen vlees, maar wel smaakvolle net-echtburgers eten bij Deer Mama, 10 mrt 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #1
  • 11 mrt '19
  • 7:38

Wat zit erin dan, echte biefstukzwam of gewoon weer een of ander chemisch goedje wat na 10 jaar pas laat zien dat het toch niet zo gezond voor ons lijf is?

Enno Krol
Enno Krol Ontwerper
  • #2
  • 11 mrt '19
  • 9:22

De Makro verkoopt de Beyond Burger. We hebben hier een doos (42 stuks) met een aantal veganisten gekocht. De Beyond Burger is dikker dan een gewone burger, heeft iets pittigs en vleesgeur, vind ik. Die geur hoeft van mij niet. Smaak is prima.

Vivera heeft sinds kort de Meester burger uitgebracht, te koop bij onder andere AH. Deze burger vind ik nog wat beter dan de Beyond Burger.

Dergelijke burgers zijn praktisch voor een dag een traditioneel recept. En inderdaad, naar ik verwacht, kan elke vleeseter in deze burgers terugvinden wat die lekker vindt in vlees.

Olivier van der Wal
Olivier van der Wal geinteresseerde leek
  • #3
  • 11 mrt '19
  • 9:26

Bij dit soort testen wordt het product vooral beoordeeld op smaak en uiterlijk, maar geen woord over de gezondheidseffecten. De Beyond Burger bevat voornamelijk water, geisoleerd erwten eiwit en canola olie, en kleine hoeveelheid aan smaak/geur en hulpstoffen.

Een van de problemen is dat al die grondstoffen worden gezuiverd en geisoleerd, en daarmee geeft het ook een andere metabole reactie. Bovendien zijn natuurlijke vitaminen en andere nuttige stoffen grotendeels verwijderd (als ze er al in zaten), dus moet de fabrikant vaak kunstmatig supplementeren.

Het wordt ook moeilijker om gevarieerd te eten. Als je echt vlees eet in combinatie met een bordje erwten, dan heb je profijt van combinatie van stofjes. Als je nepvlees eet dat is gemaakt van erwten in combinatie met een bordje erwten, dan is alle variatie opeens verdwenen.

Astrid Spijkers
  • #4
  • 11 mrt '19
  • 10:27

Dat is precies waarop ik doe met mijn reactie Olivier. En wat Enno zegt, een vleesgeur, dat hoeft voor mij zeker niet als ik iets veganistisch wilo eten, als ik kies voor een groenteburger dan wil ik een groenteburger en niet iets waar de smaak van kip oid aan zit, als ik kip wil proeven eet ik kip. Dat is voor veel mensen die vegan gaan denk ik ook 1 van de doelstellingen dat als ze geen vlees meer willen eten ze ook geen vlees willen proeven in een vlees'vervanger'.

Waarom kan een groenteburger nou niet gewoon een GROENTEburger zijn, gewoon van gemalen bonen, bieten, erwten oid en gebonden met wat bloem, hoe simpel kan het nou zijn? Ik moet op elke verpakking wat mijn interesse trekt de ingrediënten lezan, zodra ik maar soja of gehydrolyseerd sojaeiwit zie staan leg ik het al terug, omdat ik niet zo goed tegen soja kan, een klein beetje in de vorm van sojasaus lukt nog. En het merendeel van die veganburgers bevatten soja.

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.