Flash‘Patat gevaarlijker dan verwaaide pesticiden’

We zeiden het al in een ander bericht: zodra je als buur van boer weet dat je moestuin door windvlagen onbedoeld bespoten is, zit je met een onbeantwoordbare vraag. Word je er ziek van? "Ik kan het me niet voorstellen", zegt Ivonne Rietjens. Ze is hoogleraar toxicologie en zou het moeten weten, maar kan de buur toch niet helemaal gerust stellen. Patat eten is erger; dat zegt ze wel stellig.

RTVDrenthe - Hoogleraar over pesticiden in bodem Westerveld: Patat eten is riskanter, 6 mrt 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #5
  • 8 mrt '19
  • 20:39

Baby’s eten geen patat.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #4
  • 7 mrt '19
  • 10:19

Die pesticiden in de luiers, is het zeker dat die van de bollenvelden komen? Onlangs waren de luiers ook in het Franse nieuws. Uit een onderzoek van de Anses (Agence nationale de sécurité sanitaire) bleek dat in 23 verschillende merken luiers
13 van de 60 verschillende onderzochte chemische stoffen de veilige grens overschreden. Dit waren stoffen afkomstig van parfums, lijmstoffen maar ook pesticiden. Die laatste zouden afkomstig zijn van de primaire grondstoffen waarvan de luiers worden gemaakt.
Verder lijkt de angstaanjagende en frequentere berichtgeving over pesticiden in Frankrijk een gevaarlijke grens te bereiken. Afgelopen zondag viel een buurtbewoner een akkerbouwer aan omdat hij met de veldspuit onkruid wilde verdelgen, wat volgens de buurtbewoner vervuilend en dodelijk is. Un agriculteur agressé parce qu'il épandait des pesticides. Op twitter zijn reacties te lezen van andere akkerbouwers die verbaal bedreigd worden door omwonenden.
Een zorgwekkende ontwikkeling.

Martinus Kroon
Martinus Kroon Land- en tuinbouw
  • #3
  • 7 mrt '19
  • 9:23

Een wel heel eenzijdig en ongenuanceerde reportage van NOS. De lelieteler Joling mocht nog even aangeven bij Nieuwsuur dat er maar 8 middelen van de 52 worden gebruikt in de lelieteelt.

De toxicoloog van de Berg aan tafel bij Nieuwsuur waarbij geen enkele kritische vraag wordt gesteld, noch wordt doorgevraagd. Hij hoort toch te weten hoe de CTGB en de middelen toelating werkt, maar geeft aan "alle chemische middelen zijn toegestaan, mits de wet dat verbied".

Geen enkele vraag over de toelating van de middelen die gevonden zijn, oftewel hoelang sommige van deze verboden zijn.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 7 mrt '19
  • 0:12

En bij Nieuwsuur klinkt een nog meer verontrustende professor van de WUR, een college van Rietjens dus.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 6 mrt '19
  • 22:54

Bij Zembla klinkt en uit de mond van een andere toxicoloog klinkt het zo: Ook in de luiers van baby’s die binnen 250 meter afstand van bollenvelden wonen worden pesticiden aangetroffen. Dit blijkt uit het ‘Onderzoek Bestrijdingsmiddel en Omwonenden’ dat in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Economische zaken is uitgevoerd.

ZEMBLA heeft de onderzoeksresultaten in handen. Uit de resultaten blijkt dat de blootstelling zowel in de tuinen als in de huizen van omwonenden plaatsvindt en het hele jaar is verhoogd. Prof. Martin van den Berg, toxicoloog van de Universiteit Utrecht, zegt op basis van dit onderzoek: “Niet spuiten tot op enkele honderden meters afstand van woonkernen waar ook gezinnen met kinderen wonen.”


Zembla schrijft verder: In Nederland wonen volgens het RIVM zo’n 2,2 miljoen mensen binnen 250 meter van een agrarisch veld.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.