Volgens het Voedingscentrum gooien we jaarlijks 41 kilogram (of €145) aan voedsel weg. Als Nederlanders de helft minder voedsel weggooien, levert dat een besparing op van 270.000 broden en 150.000 literpakken vol yoghurt. De campagne richt zich vooral op gezinnen met jonge kinderen omdat voedselverspilling daar het meest voorkomt, schrijft de NOS.
Via de hashtag #verspillingsvrij delen onder meer chef- en tv-kok Estée Strooker en Susan Aretz van Smulpaapje tips om in de keuken minder voedsel te verspillen.
Ondertussen komen ook bedrijven in actie om voedselverspilling elders in de voedselketen te halveren. Zo benut aardappelverwerker Lamb Weston de hele aardappel en halveert McDonald’s met een nieuw keukensysteem en recycling tot in de afvalbakken de restaurantvoedselverspilling. Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan creëert nieuwe groenterassen die langer houdbaar zijn.
'Samen bereiken we minder', zegt de promotievideo even stoer als vrolijk.
En Olivier #2 heeft natuurlijk gelijk. McDonald's kan het probleem eenvoudig oplossen: de tent sluiten. Als je na een half uur weer honger hebt, dan mag je wel stellen dat het 'voedsel' redelijk verspilt is: je moet alsnog een normale maaltijd eten.
Ik lees "De campagne richt zich vooral op gezinnen met jonge kinderen..." en "McDonald's" in één adem. Goed idee Voedingscentrum!?
We verspillen ook een aanzienlijk deel van het voedsel door het op te eten terwijl ons lichaam er helemaal geen behoefte aan heeft. Alle koekjes, snoep, ijs en frisdrank vallen daar onder.
In het NOS bericht lees ik >> en bedrijven als Albert Heijn, Jumbo, <<
Hoe gaan die dat doen?
Morgenmiddag kom ik namelijk bij Jumbo en ik vraag me af wat ik daar als consument van zou moeten merken in de winkel.