De signalen lijken op groen te staan. Het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China werd verlengd tot in dit weekend. Er vond een ontmoeting plaats tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Liu He, de rechterhand van de Chinese president Xi Jinping. Een topontmoeting tussen beide presidenten zou in the making zijn en mogelijk al in maart kunnen plaatsvinden. Robert Lightizer, de Amerikaanse handelsgezant, waarschuwt wel dat er nog 'majeure obstakels' te overwinnen zijn voor een akkoord getekend kan worden.

'Oog om oog'
Waar draaide het ook al weer allemaal om? Trump voerde in maart 2018 invoerheffingen door op staal en aluminium. Daarmee wilde hij het 'oneerlijke' Chinese handelsoverschot aanpakken en China straffen voor inbreuken op intellectueel eigendom. China sloeg terug met heffingen op Amerikaanse producten (waaronder soja en varkens, maar ook bijvoorbeeld ook vliegtuigen) en dat ging nog even over-en-weer zo door. Tot Trump eind vorig jaar dreigde de volledige Chinese import met extra invoerheffingen te belasten.

'Beste landbouwakkoord uit de geschiedenis'
Het akkoord dat aan het conflict een einde zou maken, zou inhouden dat China $1,200 miljard aan Amerikaanse goederen koopt, zonder daaraan een termijn te verbinden, meldt Le Figaro. Die goederen zouden landbouwproducten als soja maar ook gas (LNG) en Amerikaanse halfgeleiders zijn. Trump, nooit wars van een superlatief, belooft de Amerikanen alvast "het beste landbouwakkkoord van de geschiedenis".


Trump is er veel aan gelegen de Amerikaanse boeren tevreden te houden. Zij vormen de ruggengraat van zijn electoraat, maar werden hard getroffen door de handelsoorlog en de shutdown van eind vorig jaar.

Door de Chinese tegenmaatregelen raakten de Amerikanen hun toegang tot de grootste soja-importeur ter wereld kwijt. Ging normaliter 60% van de Amerikaanse soja naar China, de heffing van 25% deed de export in 2018 met 30% dalen. Van de totale wereldhandel in soja is 65% bestemd voor China, aldus Boerderij. Overigens wist de EU, door in het 'gat' te springen, een verscherping van het handelsconflict af te wenden. Het gevolg: de EU importeerde in de eerste helft van seizoen 2018/2019 112% meer Amerikaanse sojabonen dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Trump stelde voor de Amerikaanse boeren een 'vangnet' in van $12 miljard; daarvan is tot nu tot $7,7 miljard uitbetaald, aldus Reuters.
Dit artikel afdrukken