FlashKoeien verdrinken onder emissieloze stalvloer

Een ontploffing in een melkkoeienstal liet de kopjes bij de buren 200 meter verderop rinkelen. Oorzaak: een metershoge steekvlam. Mest vormt gevaarlijke gassen in de kelders die boeren verplicht moeten aanleggen. Een nieuw type vloer zou nog beter zijn en is daarom inmiddels ook verplicht bij nieuwbouw. De constructie heet 'emissieloos' (er kan geen gas doorheen), maar lijkt nogal te kunnen knallen van de chemische processen onder de vloer. Van de 24 koeien die door de vloer vielen verdronken er 13 in hun eigen poep en pies. "De expert van de verzekering die hier was, vertelde al vier keer eerder een dergelijk voorval te hebben meegemaakt bij een emissievrije vloer”, zei de boer die rouwt om zijn koeien. Hij vertrouwt niet meer op de veiligheid van de vloer die de regelgeving voorschrijft.

LEES DE DISCUSSIE HIERONDER

AD - Familie in rouw na drama in stal: dertien koeien komen om in eigen mest na explosie, 24 feb 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Boy Griffioen
Boy Griffioen land- en tuinbouw
  • #1
  • 25 feb '19
  • 11:44

Het is in feite een mestvergister geworden. Bij mestzakken komen die gassen ook in de zak te zitten. Wat is de volgende stap? ventilatiesysteem met een luchtwasser? Al die ingrepen om gassen binnen te houden met alle gevaren die erbij komen kijken. De gassen zijn ook zo aggressief dat het beton erdoor aangetast wordt. Weer een extra risico. Het is de moeite waard om eens te kijken of er andere manieren zijn om de emissie te beperken in het voerspoor en de behandeling van de mest. Want erg gezond lijkt me deze mest ook niet om direct onder de bodem te brengen. Die gassen zijn vast ook naar voor de bodembeestjes.

Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
  • #2
  • 25 feb '19
  • 13:26

Boy Griffioen,

De getroffen ondernemer legt de schuld/oorzaak/verantwoordelijkheid bij de overheid (kennelijk onzin die vloeren en nog gevaarlijk ook), jij legt de verantwoordelijkheid bij de ondernemer (kijk eerst eens hoe en waarom die giftige gassen ontstaan?).

Hoe krijg je die boer in beweging zodat hij naar de werkelijke oorzaak gaat kijken?

Boy Griffioen
Boy Griffioen land- en tuinbouw
  • #3
  • 25 feb '19
  • 17:19

Marco Maas Het is een lastige spagaat. De ondernemer heeft een beetje gelijk. Als hij deed wat hij/zij altijd deed dan is de vloer de reden waarom de situatie gevaarlijk is geworden. Maar met wat management wijzigingen die tot nog toe door de overheid nog niet erkent worden kun je ook goede resultaten behalen. (bijvoorbeeld sturen op ureum) Maar je moet wel naar het totaalplaatje kijken. Hoeveel emissie geeft een systeem in de stal EN op het land. De flapjes zijn een tech fix die de oorzaak niet aanpakken. Een mestscheidende vloer is een tech fix die de oorzaak wel aanpakt. Dick Veerman heeft eenzelfde voorbeeld wel eens gegeven bij een strooisel varkensstal die geen luchtwasser nodig had maar er wel een moest als ik het mij goed herinner. Het is een samenspel tussen overheid en boer die in mijn ogen verziekt is en alleen maar oplossingen genereert die niemand helpen.

Fosfaatrechten-->> minder maar zeer hoogproductieve koeien met meer zorgen
Ammoniak-->> mest luchtdicht inpakken en injecteren. Slecht voor bodemleven en mestkwaliteit en onveilig voor de boer.

Wat komt er nu? Methaan? Koeien luchtdicht inpakken? CO2 Koeien niet meer laten uitademen?

Ik zou zoeken naar oplossingen die de oorzaak aanpakken en voorkomen dat creatieve boeren een alternatief vinden dat eigenlijk indruist tegen wat er eigenlijk wordt getracht te bereiken.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 25 feb '19
  • 22:47

Boy, ik verwees destijds vermoedelijk naar de wroetvarkens die je op de video onder dit stukje ziet. Hun mest wordt gebonden door zaagsel. Er is geen ammoniakvorming én het stinkt niet in die stallen.

Bennie Stevelink
Bennie Stevelink Land- en tuinbouw
  • #5
  • 25 feb '19
  • 23:44

Als je verplicht een stal met dichte vloeren moet bouwen kun je net zo goed een stal bouwen zonder kelders en de mest buiten opslaan in een silo. Dat is ook nog goedkoper.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.