De krant belde met Claire Nouvian, de oprichtster van Bloom. Zij vindt het niet meer dan logisch dat de Nederlandse pulsvissers nu het lid op de neus krijgen. "Wij hebben de Nederlanders op heterdaad betrapt op een lange reeks frauduleuze handelingen met vergunningen." Dat 'heterdaadje' kreeg overigens geen direct vervolg, maar dat lijkt Bloom niet te deren.

En passant beticht Nouvian Nederland er van een 'kongsi van vissers en christelijke politici' te zijn. Andere onaangename kwalificaties: onderzoek door Wageningen zou geen cent waard zijn omdat Wageningen slechts levert wat wordt gevraagd en leugens en emoties verspreidt. De vissers van Urk zijn als de maffia, met intimiderende praktijken die met verrassend gemak invloed uitoefenen op politici. Klassieke lobby, zoals die ook elders ter wereld plaatsvindt. "Het systeem weet hoe het zichzelf moet handhaven," aldus Nouvian.

En hoe zit dat dan met Bloom zelf? Dat deed nooit eigen onderzoek, geeft Nouvian toe, en heeft geen harde data over de 'enorme schade' die aan vis en jonge vis zou worden toegebracht. "Wij gaan af op wat wij van vissers hebben gehoord."

Zo werkt de kongsi, denkt nu iedereen (behalve wie alleen de Nederlandse pers volgt)
Hoe zit het echt?

Dat poogde ik alweer een jaar geleden in dit artikel uit te leggen. Nederland nam een voorsprong op andere vissers binnen de EU. Zo werkt dat niet in een samenwerkingsverband. Website Novini ziet daar een anti-EU-argument in. Ik probeerde destijds slechts duidelijk te maken dat Nederland te handig is geweest, dat partners dat niet pikken en NGO's daar hun voordeel mee konden doen.

Het resultaat daarvan is een puinhoop van communicatieve verwarring. Ellen-Maureen Colpa merkte afgelopen weekend op Foodlog op dat ze niet meer weet of ze de Nederlandse of Franse pers moet volgen. Kritische Nederlandse en Franse journalisten spreken elkaar fundamenteel tegen in deze visserijoorlog.

Ook op de politiek heel correcte zender FranceInter heet elektrisch vissen het zeemilieu totaal stuk te maken, terwijl de Nederlandse pers de ecologische voordelen en energiebesparing van pulsvissen bezingt.

Ik moet denken aan de wijze lessen die ik ooit las van de zakensociologen Fons Trompenaars en Charles Hampden-Turner over intercultureel management. Frankrijk en Nederland bekogelen elkaar met alles wat vuig is, omdat ze niet begrijpen dat ze elkaars omgangsvormen niet snappen. Nederland was in de Europese gemeenschap domweg te handig en speelt nu de duurzame Calimero die met minder diesel meer vis weet te vangen. Nouvian en haar Bloom hebben de opinie en de lachers op hun hand. De foto in De Volkskrant van onze minister Carola Schouten (ChristenUnie) in een Urker kerk draagt daar bepaald aan bij. Zo werkt de kongsi, denkt nu iedereen (behalve wie alleen de Nederlandse pers volgt).

Dit artikel afdrukken