Gezonder eten begint letterlijk in de supermarkt.
Voedingsvoorlichting door een diëtist die met de klant meegaat naar de winkel verbetert de eetkeuzen en het voedingspatroon van patiënten met een hoge bloeddruk. Dat meldt ScienceDaily over deze studie.
Het onderzoek werd opgezet door Amerikaanse onderzoekers, omdat zorgverleners hun patiënten onvoldoende kunnen begeleiden aan de bron: bij het doen van hun boodschappen. Er was nog zo goed als niets bekend over de effecten van een diëtist die met de klant mee boodschappen gaat doen.
Dertig deelnemers kregen individuele begeleiding van diëtisten in een supermarkt in hun buurt.
Resultaat: ze gingen meer fruit, groenten, bonen, volkoren granen en onverzadigde vetten eten dan daarvoor. Ook kregen de patiënten minder zout en (verzadigd) vet binnen.
“Voorlichting in de supermarkt verandert het voedingspatroon vanuit de omgeving waarin mensen besluiten wat ze eten”, zegt Rosanna P. Watowicz van de afdeling voeding, Case Western Reserve University, Cleveland. Ook vertelt Watowicz: “Zorgverleners staan voor veel obstakels bij het adviseren van patiënten. Ze weten niet hoe ze hen kunnen begeleiden in bij hun koopgedrag. Ook hebben ze te weinig tijd”. Er is dan ook meer onderzoek nodig naar deze nieuwe manier van voorlichting, vindt ze.
ScienceDaily - Grocery-store based nutrition education improves eating habits
Voedingsvoorlichting door een diëtist die met de klant meegaat naar de winkel verbetert de eetkeuzen en het voedingspatroon van patiënten met een hoge bloeddruk. Dat meldt ScienceDaily over deze studie.
Het onderzoek werd opgezet door Amerikaanse onderzoekers, omdat zorgverleners hun patiënten onvoldoende kunnen begeleiden aan de bron: bij het doen van hun boodschappen. Er was nog zo goed als niets bekend over de effecten van een diëtist die met de klant mee boodschappen gaat doen.
Dertig deelnemers kregen individuele begeleiding van diëtisten in een supermarkt in hun buurt.
Resultaat: ze gingen meer fruit, groenten, bonen, volkoren granen en onverzadigde vetten eten dan daarvoor. Ook kregen de patiënten minder zout en (verzadigd) vet binnen.
“Voorlichting in de supermarkt verandert het voedingspatroon vanuit de omgeving waarin mensen besluiten wat ze eten”, zegt Rosanna P. Watowicz van de afdeling voeding, Case Western Reserve University, Cleveland. Ook vertelt Watowicz: “Zorgverleners staan voor veel obstakels bij het adviseren van patiënten. Ze weten niet hoe ze hen kunnen begeleiden in bij hun koopgedrag. Ook hebben ze te weinig tijd”. Er is dan ook meer onderzoek nodig naar deze nieuwe manier van voorlichting, vindt ze.
“Wijs ze op een goed basiskookboek om te leren koken “.
Het Haags Kookboek !
Bij de meeste supermarkten kom je binnen bij de AGF afdeling, gevolgd door vlees/vis.
Soms sta ik bij de kassa en lijkt het net alsof er nog een andere ingang in...
Een vriend van mij is dietist en heeft een moestuin. Ik geloof niet dat hij zijn klanten daar mee naar toe neemt. Evenmin gaat hij mee naar de supermarkt. Hij geeft wel goede voedingsadviezen en aanbevelingen voor boodschappenlijstjes.
Gonneke, in de VS treedt de diëtist inmiddels op tot in de moestuin.
Hoe kun je iets eenvoudigs ingewikkeld maken?
Leer de patienten om met een grote boog om de pakjes, zakjes en kant en klaar maaltijden heen te gaan en zich te beperken tot de versafdelingen. Dan kom je al een heel eind. Maak een lijstje van kruiden en specerijen e.d. en leer ze etiketten lezen. Daarvoor hoef je niet als een chaperonne mee naar de supermarkt. Wijs ze op een goed basiskookboek om te leren koken from scratch.